Evenimentul Zilei > Vremea > A fost o vară incendiară în Europa, temperaturile au doborât toate recordurile. În ce țară s-au înregistrat 48,8 grade Celsius
A fost o vară incendiară în Europa, temperaturile au doborât toate recordurile. În ce țară s-au înregistrat 48,8 grade Celsius

A fost o vară incendiară în Europa, temperaturile au doborât toate recordurile. În ce țară s-au înregistrat 48,8 grade Celsius

Europa s-a topit la propriu în vara acestui an, temperaturile înregistrate pe „Bătrânul Continent” fiind cele mai ridicate din momentul în care specialiștii fac măsurători.

Vara acestui an a fost cea mai călduroasă pentru Europa, după cum au arătat temperaturile la nivel continental înregistrate de specialiști. La fel ca în multe zone din emisfera nordică, Europa s-a confruntat cu condiții meteorologice extreme în ultimele luni. Au apărut ploi abundente, care au dus la inundații în Germania și Belgia, dar au apărut și valuri de căldură extremă care au provocat și întreținut incendiile de vegetație din Grecia, Italia, și Turcia.

Temperaturile medii au fost mai mari în 2021

În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută decât cea din 2021. Iar temperatura medie de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul lunii august a fost aproape un grad Celsius peste media înregistrată în verile anilor 1991-2020, devenind în aceste condiții, cea mai călduroasă vară de când serviciul Copernicus face aceste înregistrări.

Unde s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din Europa. Recordul din anul 1977 a fost doborât la nivel continental

Creșterea temperaturilor marchează cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung.

În Italia s-au înregistrat temperaturi de 48,8 grade C pe 11 august, în Sicilia. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, aceasta a fost cea mai călduroasă zi înregistrată în la nivelul Europei. Anterior, cea mai ridicată temperatură de pe continentul european a fost de 48 de grade Celsius, fiind consemnată în Grecia, la Atena, în anul 1977.

Anticiclonul care a lovit în Spania a avut urmări și pentru Grecia și Turcia, țări ce au fost afectate de incendii de proporții

Valul de căldură a fost legat și de anticiclonul care a lovit și Spania, și care a provocat incendii în Grecia și în Turcia. Înregistrările Copernicus datează din anul 1950 și sunt operate cu verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

 

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: