A fost lansată o rachetă Soyuz cu echipament militar al Emiratelor Arabe Unite VIDEO

A fost lansată o rachetă Soyuz cu echipament militar al Emiratelor Arabe Unite VIDEO

După luni de întârzieri cauzate de probleme tehnice și de pandemia coronavirusului, o rachetă Soyuz a fost lansată cu succes din Kourou, Guyana Franceză.

Racheta Soyuz ST-A a decolat de la Centrul Spațial Guyana Franceză de pe coasta de nord-est a Americii de Sud la ora 8:33:28 pm EST marți (0133: 28 GMT miercuri) cu satelitul de recunoaștere Falcon Eye 2 al armatei EAU. Este o un misiune dezvoltată în comun de industria spațială europeană Airbus și Thales Alenia Space.

Aşadar, după două amânări succesive în 48 de ore, o rachetă Soyuz a fost lansată marţi având la bordul ei un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite cu rol de observare a Terrei

Numărătoarea inversă a fost oprită prima dată duminică seară din cauza riscului de fulger în timpul lansării şi apoi luni din cauza unei probleme legate de transmiterea datelor între lansatorul spaţial şi serviciul de salvare, responsabil cu neutralizarea dispozitivului spaţial în cazul unui eşec al misiunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Denumit iniţial FalconEye 2, satelitul militar îmbarcat în cala rachetei Soyuz face parte dintr-un program ce prevede plasarea pe orbită a doi sateliţi militari ai forţelor armate din Emiratele Arabe Unite - FalconEye 1 şi FalconEye 2.

Din păcate, în iulie 2019, FalconEye 1, primul satelit optic din acest program, se afla la bordul lansatorului uşor european Vega, care a suferit atunci primul său eşec cu ocazia celei de-a 15-a lansări, ieşind de pe traiectoria prestabilită. Lansatorul a trebuit să fie distrus în aer, pentru a evita riscul de prăbuşire într-o zonă locuită din Guyana Franceză.

Satelitul Falcon Eye 2:

FalconEye2, satelit identic din acelaşi program, trebuia iniţial să fie lansat tot cu o rachetă Vega

Redenumit între timp FalconEye, satelitul a fost lansat în cele din urmă marţi seară din Guyana Franceză la bordul unei rachete ruseşti Soyuz, ce are reputaţia unui lansator mult mai fiabil decât Vega, întrucât două din ultimele trei misiuni ale lansatorului european s-au încheiat cu un eşec, cel mai recent fiind înregistrat după o lansare în 15 noiembrie.

Misiunea Soyuz, începând de la momentul desprinderii de rampa de lansare şi până la separarea de satelitul militar al Emiratelor Arabe Unite, a avut o durată programată de 58 de minute şi 45 de secunde.

FalconEye a fost fabricat de un consorţiu condus de Airbus Defence and Space şi Thales Alenia Space. Satelitul urmează să răspundă nevoilor forţelor armate din Emiratele Arabe Unite şi să furnizeze imagini pentru piaţa comercială, informează Agerpres.