De la debutul operaţiunilor la baza spaţială din Guyana Franceză, care au deja o vechime de șapte ani, acesta este primul eşec după 14 lansări reuşite ale rachetei Vega, lansatorul uşor al Arianespace.
”La aproximativ două minute după decolare (…) s-a produs o anomalie majoră, care a condus la eşecul misiunii. În numele Arianespace, doresc să prezint scuzele noastre profunde clienţilor noştri pentru pierderea încărcăturii”, a declarat la baza spaţială Kourou directorul de operaţiuni, Luce Fabreguettes, conform sursei citate de Agrepres.
Conform imiginilor surprinse în timpul lansării, după două minute, traiectoria rachetei a început să se abată de la normal, apoi s-a ”degradat” semnificativ, fără a putea fi stabilite, încă, motivele.

Cu o lansare amânată de două ori din cauza vântului, Vega urma să plaseze pe orbită satelitul de monitorizare FalconEye1 (1.197 kg) care, potrivit Arianespace, urma ”să răspundă nevoilor forţelor armate ale Emiratelor Arabe Unite şi să furnizeze imagini pentru piaţa comercială”, orbitând la 611 km deasupra Pământului.

Acesta era primul satelit din sistemul FalconEye, compus din doi sateliţi identici, FalconEye1 şi FalconEye2, fiecare echipat cu o sarcină utilă cu rol de monitorizare a Terrei, și capacităţi optice de înaltă rezoluţie. La sol, sistemul era completat de aparatră sofisticată destinată procersării datelor orimite din spațiu.

Satelitul a fost dezvoltat de un consorţiu coordonat de Airbus Defence and Space şi Thales Alenia Space.