A fost descoperită una dintre cele mai mari comori din istoria Europei

A fost descoperită una dintre cele mai mari comori din istoria Europei

După trei decenii de căutări, una dintre cele mai mari comori din istoria europeană a fost descoperită de doi arheologi amatori în Jersey, cea mai mare şi mai cunoscută dintre insulele Canalului Mânecii, aflată sub jurisdicţia Regatului Unit.

Tezaurul conţine monede de aur şi argint şi este evaluat de experţi între 5 milioane şi 16,5 milioane de dolari. Comoara cântăreşte în jur de trei pătrimi de tonă. Monedele descoperite, datând aproximativ din anul 50 î.Hr., se aflau în circulaţia tribului celtic numit Coriosolitae, care trăia în nordul actualei Bretanii, în largul coastei Normandiei.

Experţii susţin că este posibil ca această comoară să fi fost ascunsă înaintea invaziei romane, insulele Canalului Mânecii fiind locul preferat pentru astfel de ascunzători de către triburile care fugeau din calea invadatorilor romani. La mijlocul secolului I î.Hr., legionarii de sub comanda lui Iulius Caesar au cucerit triburile galilor.

Cercetătorii nu au putut încă stabili numărul exact al monedelor, deoarece de-a lungul timpului metalul în amestec cu lutul s-a aglutinat într-atât de mult încât a ajuns să semene cu un lingou uriaş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform estimărilor preliminare, această cifră poate varia între 30.000 şi 50.000 de monede, colecţionarii estimând că fiecare monedă ar valora 100-200 de lire sterline. Astfel, valoarea totală a comorii a fost estimată între 5 milioane şi 16,5 milioane de dolari.