A fost descoperită „o rudă” a faimosului dinozaur T-rex. Detaliile cercetătorilor

Sursa foto: Facebook/ T-rex

Cercetătorii au dezvăluit oasele ce provin de la doi dinozauri, asemănători cu T-rex, descoperite vreodată în Kârgâzstan. Acestea ar fi de la un dinozaur matur și urmașul său.

Potențialul dinozaur părinte avea o lungime de aproximativ 8 metri și o greutate de peste 1.250 de kilograme. Acest nu era pe deplin dezvoltat. Potențialul dinozaur urmaș era cu aproximativ 15% până la 20% mai mic decât cel tată.

„Familia” lui T-rex

Cercetătorii au numit dinozaurul Alpkarakush kyrgyzicus. Acesta este parțial inspirat de pasărea mitologică gigantică din poemul epic „Manas” al culturii kyrgyz, numită „Alpkarakush”.

El aparținea unui grup de familii de dinozauri carnivori numiți colectiv carnosauri. Mai târziu, în acest grup va fi inclusă și familia lui T-rex, dar și o parte din grupul mai mare de teropode care a dat naștere în cele din urmă păsărilor vii. Cercetătorii au descoperit că noul carnosaur face parte dintr-o familie numită Metriacanthosauridae. Acești dinozauri au trăit în Asia și Europa în timpul perioadei jurasice, mai exact acum 201 milioane - 145 milioane de ani. Totuși, el este primul teropod jurasic descoperit în Asia Centrală, la vest de China.

„Afilierea lui Alpkarakush cu metriacantosauridele nu este neapărat o surpriză. Această descoperire închide o lacună uriașă în cunoștințele noastre despre teropodele din Jurasic. Ne conduce la noi perspective importante în evoluția și biogeografia acestor animale”, a declarat într-o declarație autorul principal al studiului, Oliver Rauhut, curator la Colecția de Stat Bavareză pentru Paleontologie și Geologie din Germania.

Rauhut și colegii săi au excavat dinozaurii dintr-o regiune deșertică muntoasă de lângă Tashkumyr, în vestul Kârgâzstanului. Ei au început să găsească fosile expuse de Alpkarakush kyrgyzicus în 2006. Atunci, oasele s-au pierdut într-o panta abruptă. Conform studiului, a fost nevoie de mai multe excavații între 2006 și 2023 pentru a le recupera pe toate.

Specimenul mai mare era mai intact și includea membrele posterioare aproape complete, precum și oasele craniului și vertebrele. Aceste fosile au arătat că A. kyrgyzicus avea o varietate de caracteristici unice, inclusiv o sprânceană orbitală proeminentă pe osul postorbital, pe care declarația a descris-o ca o „sprânceană” distinctivă.

Ce au descoperit cercetătorii despre dinozauri?

Cercetătorii au studiat structurile interne ale oaselor și caracteristici precum inelele de creștere pentru a determina vârsta pe care dinozaurii o aveau atunci când au murit. Ei au concluzionat că fosilele au aparținut probabil unui sub-adult care avea cel puțin 17 ani și unui dinozaur tânăr. Despre acesta din urmă, cercetătorii au spus că ar fi putut fi urmașul său, având în vedere proximitatea celor doi dinozauri.

„Această asociere sugerează că puii de Alpkarakush călătoreau împreună cu adulții cel puțin până la un stadiu sub-adult timpuriu”, au scris autorii în studiu, conform livescience.com.

Oamenii de știință mai au încă multe de învățat despre teropodele jurasice din Asia Centrală. Autorii studiului încurajează alți cercetători să examineze fosilele de A. kyrgyzicus prin partajarea modelelor 3D ale tuturor oaselor.

„Aceste modele sunt acum disponibile online și permit cercetătorilor din întreaga lume să efectueze studii de urmărire și să realizeze imprimări 3D”, a declarat în declarație Oliver Wings, coautor al studiului și director al Muzeului de Istorie Naturală Bamberg din Germania.