Artă rupestră veche de 9.000 de ani, descoperită printre urmele de dinozauri în Brazilia

Artă rupestră veche de 9.000 de ani, descoperită printre urmele de dinozauri în Brazilia Artă rupestră veche de 9.000 de ani, descoperită în Brazilia. Sursa Foto: Twitter/X

Vânători-culegători antici au creat artă rupestră lângă urme de dinozauri în ceea ce este acum Brazilia.

Artă rupestră descoperită în Brazilia

În urmă cu 9.400 de ani, vânătorii-culegători din ceea ce este acum Brazilia au creat zeci de desene uimitoare de artă rupestră lângă urmele fosilizate ale dinozaurilor, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat petroglifele și urmele de dinozauri. Acestea datează din perioada Cretacicului (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani).

Rezultatele au fost publicate pe 19 martie într-un studiu în revista Scientific Reports. Aceștia cred că oamenii antici au pus intenționat arta rupestră lângă urmele dinozaurilor, deoarece multe dintre petroglife se află la doar 5 până la 10 centimetri de urmele fosilizate:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Indivizii care au realizat petroglifele erau foarte conștienți de urmele de picioare, probabil că au ales locul tocmai din cauza lor", a declarat primul autor al studiului, Leonardo Troiano, arheolog la Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic din Brazilia: "Ar fi fost imposibil să treacă cu vederea prezența lor".

artă rupestră, Brazilia

Urmele, în apropiere de Valea Dinozaurilor

Situl arheologic, cunoscut sub numele de Serrote do Letreiro, se află la aproximativ 11 kilometri de centrul urban al municipalității Sousa din Paraíba. Este aproape de Valea Dinozaurilor, o zonă de conservare renumită pentru sutele de amprente fosilizate de dinozauri.

Cercetătorii știau despre urmele fosilizate de dinozauri din zonă încă de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, arta rupestră de acolo a fost doar puțin menționată de-a lungul anilor, a relatat noul studiu.

Deși se cunoștea cel puțin o gravură antică realizată de către Kiriri, principalul grup indigen din nord-estul Braziliei, apropierea dintre petroglife și urmele de dinozauri nu fusese niciodată documentată.

Troiano și colegii săi au realizat studiul de artă rupestră cu un grup de elevi de gimnaziu care au mers la sit în 2023

Pe lângă faptul că au învățat despre paleontologie și arheologie, elevii au ajutat la fotografierea lucrărilor de teren. Echipa a observat că urmele aparțin unor tipuri diferite de dinozauri. Printre aceștia se numără theropodele carnivore, sauropodele cu gât lung și ornithopodele cu două picioare, inclusiv dinozaurii iguanodonți.

Petroglifele, în mare parte sculpturi de cercuri umplute cu linii și alte trăsături geometrice, sunt atribuite oamenilor care au trăit în regiune în urmă cu 9.400-2.620 de ani:

„Erau mici grupuri seminomade de vânători și culegători. Aceștia trăiau în societate și foloseau obiecte făcute din pietre", a declarat Troiano.

artă rupestră, Brazilia

Cercetătorii nu au găsit resturi organice care ar fi făcut posibilă datarea cu radiocarbon

S-a mers pe compararea „cu situri arheologice din regiune cu artă rupestră similară sau identică". De exemplu, petroglifele din situri precum Pedra do Alexandre, la aproximativ 200 km vest de Serrote do Letreiro, datează de acum aproximativ 9.400 de ani. Rezultatele au fost posibile pe baza analizelor cu radiocarbon ale înmormântărilor umane.

Cercetătorii au descoperit că oamenii antici au realizat sculpturile cu ajutorul a două tehnici: perforarea și răzuirea:

„Perforarea presupune folosirea unui fel de ciocan de piatră pentru a crea modele pe suprafață. Răzuirea presupune frecarea unei pietre de suprafață până când aceasta formează gravura dorită", a spus Troiano. În unele cazuri, ambele tehnici au fost combinate pentru a spori vizibilitatea și profunzimea.