Primarul General, Sorin Oprescu a fost prezent astăzi la Spitalul Sfânta Maria din Capitala, acolo unde a fost deschis un nou Centru de senologie. Proiectul este unul extrem de important pentru sistemul sanitar românesc în ceea ce privește diagnosticarea precoce a cancerului la sân.
Centrul de Senologie funcționează în cadrul clinicii Chirurgie a Spitalului Sfânta Maria, și începând de astăzi oferă pacientelor servicii complete privind cancerul de sân: diagnosticare, tratament, chirurgie, chimioterapie sau reconstrucție mamară. În acest fel, Spitalul Sfânta Maria devine un centru național important și în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul acestei maladii.
„Este un moment deosebit pentru sistemul de sănătate românesc. Facem dovada că medicii romani au unde să își practice meseria în condiții onorabile. Vedem cu toții ca în ultima vreme femeile din România au devenit mult mai educate și mult mai informate în ceea ce privește sănătatea lor. Am mare încredere în doctorii din acest spital, și mai ales în cei care vor lucra în cadrul acestui centru”, a declarat edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu.
La rândul său, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copca a arătat că în acest moment toate serviciile oferite pacientelor cu suspiciune de cancer de san se ridica la cele mai înalte standarde: „În experiența noastră care însumează peste 1000 de cazuri diagnosticate în ultimii zece ani, am constatat că acum putem să oferim serviciile necesare printr-un singur telefon. Pe baza unui telefon pacientele pot fi programate, investigate, începând de la ecografie și terminând cu RMN, CT sau scintigrafie. Ulterior, pacientele au posibilitatea să urmeze un tratament de lungă durată sau chiar chimioterapie. De asemenea, serviciul de anatomie patologică este unul foarte bine pus la punct”.
Primarul Capitalei a mai explicat că investițiile Municipalității în anul 2015, în ceea ce privește sistemul sanitar, vor viza în principal dotarea noilor spitale ale Municipalității. Totodată, Primăria Capitalei își dorește extinderea serviciilor de terapie oncologică prin deschiderea unui nou centru în cadrul Spitalului Filantropia.
„Efortul nostru în 2014 a fost acela de a urgență finalizarea construcțiilor noi: Spitalul de urgență pentru copii Gomoiu și Spitalul Foișor. Totodată ne dorim ca aici, în apropierea Spitalului Sfânta Maria, la Spitalul Filantropia să putem deschide un centru de terapie oncologică, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acest lucru ar fi de mare ajutor, fiind și o completare a ceea ce am realizat la Spitalul Sfânta Maria”, a declarat Primarul General.
Procedura prin care femeile pot beneficia de serviciile medicale este următoarea:
1. Programarea la un consult medical
*telefonic: 021 9736 sau 021 9 SEN
Sau
* pe baza unui bilet de trimitere întocmit de medicul de familie sau de specialist.
2. Diagnosticare și tratament
După programare, femeia ajunge la medic. Acesta poate recomanda orice investigație, de la ecografie, mamografie, scintigrafie, RMN mamar cu antenă de sân (această investigație se face doar în câteva unități din țară), puncție — dacă este cazul—biopsie, pre și post operatorie, intervenție chirugicală cu evidare ganglionară completă după un protocol internațional asumat și de România.
În același timp cu o eventuală operație, la cerere, se poate face reconstrucție mamară de către medicul plastician. Reconstrucția mamară se efectuează la cerere, nefiind în acest moment decontată de către CNAS. De asemenea, tot în Spitalul Sfânta Maria, dacă este necesar, pacientele pot face chimioterapie.