A fost aprobat proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune
- Adriana Popescu
- 28 decembrie 2022, 20:12
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune.
"Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune. Actul normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei, a fost elaborat în urma consultării cu partenerii sociali, Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, asociaţiile profesionale, organizaţii care au fost implicate în fiecare etapă a acestui proces", precizează MJ într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, reglementarea actuală (Legea 123/2006 privind statutul personalului de probaţiune) ar fi trebuit actualizată, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, în contextul extinderii atribuţiilor şi responsabilităţilor ce au revenit serviciilor de probaţiune prin aceste acte normative.
"Ca elemente de noutate, prin proiect, sunt vizate următoarele modificări precum reconfigurarea carierei personalului de probaţiune, condiţiile şi modalităţile de acces în funcţiile de conducere, posibilitatea detaşării personalului la alte instituţii sau organizaţii din ţară sau internaţionale, extinderea regimului de incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii, suplimentarea drepturilor nesalariale de care beneficiază personalul de probaţiune", arată Ministerul Justiţiei.
Promovarea proiectului de lege privind statutul personalului de probaţiune este un obiectiv din cadrul Programului de Guvernare 2021-2024 şi este prevăzut în Planul de acţiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României, se menţionează în comunicat.
În urma aprobării de către Guvern, proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi adoptare.
Serviciile de probaţiune pun în executare măsurile şi sancţiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată în cazul adulţilor şi toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor - stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică.
Rolul pe care l-au dobândit serviciile de probaţiune implică, alături de lărgirea sferei de situaţii în care este necesară intervenţia serviciilor de probaţiune, atât în cursul procesului penal, cât şi în etapa de executare a hotărârilor judecătoreşti, şi creşterea complexităţii sarcinilor care revin consilierilor de probaţiune prin comparaţie cu reglementarea anterioară, precum şi a riscurilor la care este expusă această categorie de personal.
O dovadă a importanţei şi eficacităţii activităţii sistemului de probaţiune o constituie raportul persoanelor aflate în evidenţa sistemului de probaţiune faţă de persoanele care execută o pedeapsă cu închisoarea: aproximativ 23.000 în sistemul penitenciar faţă de aproximativ 69.000 în probaţiune, mai arată Ministerul Justiţiei.