Evenimentul Zilei > Social > A fost ales cel mai bun film din lume. Jeanne Dielman” a înregistrat o premieră în istoria cinematografiei
A fost ales cel mai bun film din lume. Jeanne Dielman” a înregistrat o premieră în istoria cinematografiei

A fost ales cel mai bun film din lume. Jeanne Dielman” a înregistrat o premieră în istoria cinematografiei

A fost ales cel mai bun film din istoria cinematografiei. Regizorul filmului este Chantal Akerman, prima femeie care a reușit această performanță. Sondajul prin care este întocmit topul filmelor dn lume se realizează o dată la zece ani.

Este pentru prima dată când un film regizat de o femeie ajunge în top zece. Sondajul care stabilește care este cel mai bun film din lume se desfășoară la fiecare zece ani. A primit critici pentru că ar fi lipsit de diversitate. Locul câștigător a fost ocupat timp de 40 de ani de ,,Citizen Kane” al lui Orson Welles. Acesta a fost depășit în 2012 de filmul ,,Vertigo” al lui Alfred Hitchcock.

Filmul care a ajuns pe primul loc este „Jeanne Dielman”. Opera a fost lansată în 1975 și reprezintă povestea unei văduve belgiene. Femeie are mai multe aventuri după ce comite o crimă. Filmul are o durată de aproape trei ore și jumătate. Filmul nu este foarte cunoscut în afara criticilor, dar reprezintă o piesă revoluționară a filmului feminist. Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani.

Cum a reușit filmul „Jeanne Dielman” să câștige titlul de cel mai bun film

Laura Mulvey, profesor de studii cinematografice la Universitatea Birkbeck, a scris un articol pentru Institutul Britanic de Film în care a precizat că titlul acordat acestui film este o „zguduire bruscă”. „Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel”, a mai adăugat ea. Sondajul care a oferit acest premiu a fost realizat de revista Sight and Sound a British Film Institute’s Sight and Sound. Sondajul este realizat în fiecare deceniu începând din 1952.

De-a lungul timpului sondajul s-a confruntat cu critici pentru lipsa de diversitate în rândul experților chestionați. De asemenea, a fost criticată și lista care cuprindea cele mai bune 100 de filme. „Jeanne Dielman” a fost unul dintre cele doar două filme regizate de femei care au intrat pe listă, în 2012. Celălalt film a fost realizat de Djibril Diop Mambéty, un regizor de culoare, „Touki Bouki”.

În urma criticilor, s-a decis să fie crescur numărul și diversitatea persoanelor consultate. În acest an, 1.639 de critici, programatori, curatori, arhiviști și cadre universitare au fost invitați să aleagă cele mai bune zece filme. Câștigătorul de data trecută, „Vertigo”, s-a clasat pe locul al doilea. Filmul „Citizen Kane” a fost cel care a completat podiumul, potrivit Infofinanciar.ro.