A erupt din nou! Este cel mai destructiv vulcan din istoria omenirii. Ar putea fi o catastrofă

A erupt din nou! Este cel mai destructiv vulcan din istoria omenirii. Ar putea fi o catastrofă Sursa: Byelikova | Dreamstime.com

Vulcanul Anak Krakatau are o activitate seismică susținută de la jumătatea lunii ianuarie. Una dintre erupțiile sale a avut loc vineri, urmată de o alta sâmbătă. Aceasta din urmă a fost extrem de puternică, expulzând în atmosferă o coloană groasă de cenușă care a ajuns la 1.500 de metri.

Sâmbătă, vulcanul Anak Krakata din Indonezia a avut o nouă erupție. În urma acesteia a fost expulzată în atmosferă o coloană groasă de fum, care a ajuns la o înălțime de aproximativ 1.500 de metri.

O altă erupție a vulcanului a avut loc vineri, aceasta fiind puțin mai blândă. Coloana de fum gri din atmosferă a ajuns până la o înălțime de aproximativ 1.000 de metri, susține Agenția geologică din această țară, citată de DPA.

Vulcanul indonezian Anak Krakatau prezintă o activitate seismică încă de la jumătatea lunii ianuarie, a precizat Agenţia Naţională pentru Managementului Dezastrelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile au început să ia primele măsuri, avertizând localnicii să stea departe de zona de siguranță instituită pe o rază de 2 kilometri în jurul vulcanului.

Chiar dacă coloanele de fum din cele două explozii s-au ridicat la înălțimi de peste 1.000 de metri, cea mai puternică erupție a vulcanului din ultimii ani a avut loc în 2018. Atunci, activitatea seismică a vulcanului a declanşat un tsunami de-a lungul coastelor insulelor Sumatra şi Java. Din păcate, 430 de persoane și-au pierdut viața din cauza fenomenelor naturale. În 2018, partea superioară a craterului s-a prăbușit, așa că acesta a scăzut în înălțime.

Cea mai mare erupție a vulcanului Anak Krakatau

Krakatau este unul dintre cei mai renumiți vulcani la nivel mondial. El este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 49 de km de coasta de vest a insulei Java și la 40 de km de insula Sumatra. Vulcanul a fost inactiv aproximativ 200 de ani, însă în 1883 a urmat o adevărată catastrofă care a dus la crearea vulcanului Anak Krakatau.

În anul 1883 a avut loc una dintre cele mai destructive erupții din istorie. Atunci când vulcanul a erupt pentru prima dată, jetul de cenușă avea o lungime de peste 27 de km. A doua zi, alte două explozii au urmat. Ultima aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenușă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanță, în insula Rodriguez.

În doar două zile, vulcanul, care până atunci fusese inactiv, a avut patru erupții. Acestea au emis o energie echivalentă cu 200 megatone de TNT. Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimată la echivalentul a 150 de megatone de TNT.