A 18-a zi de război în Ucraina. Bombardamentele s-au extins în vestul țării. Mai multe rachete au căzut duminică dimineață în Lvov. 1.600 de victime civile anunță ONU. UPDATE

A 18-a zi de război în Ucraina. Bombardamentele s-au extins în vestul țării. Mai multe rachete au căzut duminică dimineață în Lvov. 1.600 de victime civile anunță ONU. UPDATESursă: Twitter/ Serviciile de urgență de stat din Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 18 zi, iar bombardamentele au continuat cu intensitate în cele mai importante orașe. Trupele rusești se află, în continuare, la 25 de kilometri de centrul Kievului. Noutatea acestei zile a fost un atac cu rachete în orașul Lvov, în vestul țării, situat la aproximativ 70 de kilometri distanță de granița cu Polonia. Rachetele au fost lansate la primele ore ale dimineții și au vizat baza de pregătire militară a Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității din regiunea Lviv. Primarul orașului a anunțat că în oraș s-au strecurat sabotori ruși care încearcă să destabilizeze situația.

 

UPDATE1: Aproximativ nouă persoane au murit, iar alte 57 au fost rănite în atacul aerian al forţelor ruse asupra bazei militare de la Iavoriv, în vestul Ucrainei. Locația este situată în apropiere de granița cu Polonia. Informația a fost prezentată de guvernatorul regiunii Lvov, potrivit Reuters. El a precizat că Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare. Aici, conform unor surse, ar fi fost adăpostiți și instruiți militari străini care s-au alăturat forțelor ucraiene în războiul cu Rusia. Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv lucrau instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului.

Știrea inițială:

Oraşul Lvov situat în vestul Ucrainei a fost zguduit de mai multe explozii duminică, la primele ore ale dimineții, relatează DPA. Orașul din Ucraina, situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, a fost lovit de aproximativ 8 rachete rusești, după cum relatează media locală. A fost vizată baza de pregătire militară a Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, din localitatea Iavoriv. În zonă s-au observat, de la mare distanță, coloane enorme de fum. Această unitate militară este localizată la mai puţin de 25 de km de frontiera cu Polonia.

Administraţia militară regională din Lvov a transmis pe canalul Telegram o informație care confirmă atacul rusesc. De asemenea, potrivit primarului orașului, în zonă și-au făcut apariția și sabotorii ruși care încearcă să destabilizeze situația, conform informaţiilor preliminare.

Există relatări că Lvov este atacat cu rachete ruseşti, după cum a relatat portalul de știri Kiev Independent. Exploziile au fost auzite până în Polonia, fiind confirmate de un reporter al DPA cazat în orașul polonez Przemysl, de la graniță.

Rachete au explodat și la Ivano-Frankivsk, în vestul îndepărtat al Ucrainei. Este a doua oară când acest oraș este atacat de armata rusă cu rachete. Ivano-Frankivsk este o localitate aflată la aproximativ 180 km de granița nordică României.

sursa foto. Twitter

Bombardamente în Herson

Bombardamente s-au auzit și în Herson, oraș din sudul Ucrainei, ocupat de trupele din Rusia. Aici au apărut informații conform cărora, administrația rusă ar intenționa să organizeze un referendum prin care să fie înființată o „republică populară” separatistă. Mai mulți reprezentanți ai consiliului regional au afirmat că au fost contactați de forțele de ocupație care le-a cerut să colaboreze în acest sens.

Consiliul regional din orașul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluții conform căreia orașul rămâne ucrainean, conform BBC.

Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului, a făcut o postare pe Instagram în care a arătat că membrii organismului regional „au votat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina” cu 44 de voturi.

Referitor la acest subiect, Mihail Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a avut o postare pe contul de Twitter. El a condamnat orice inițiativă din partea reprezentanților orașelor din regiunea Herson, de a derula „referendumuri” independenței.

„Orice inițiativă din orașele ocupate din sudul Ucrainei, în Herson, Kakhovka, Henichesk, care vizează desfășurarea «referendumurilor», a ședințelor fictive ale consiliilor locale sau distribuirea pașapoartelor rusești, sunt absolut inutile. Trupele rusești vor pleca Ucraina, iar colaboratorii vor fi urmăriți penal.

Războiul a făcut aproape 1.600 de victime civile

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că acest război, din Ucraina, a făcut aproape 1.600 de victime civile. Este vorba despre 579 de morți și 1.000 de răniți, comform bilanțului oficial confirmat de ONU. Printre cei care și-au pierdut viața se află și 42 de copii, iar 54 au fost răniți.

Ieri, 7 civili au murit pe când când încercau să plece dintr-o zonă din apropierea capitalei Kiev. Printre victime e și un copil.

Ministerul ucrainean al apărării a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat, transmite duminică Reuters. Inițial, știrea a fost că cei șapte şi-au pierdut viaţa în urma unui atac al forțelor rusești care au atacat un convoi de refugiați în apropierea unui sat din regiunea Kiev.

Volodimir Zelenski mai are un as în mânecă! Știe cum să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte negocierile

Sursa: Facebook

Negocieri de pace în sistem videoconferință

Discuțiile între delegațiile ruse și ucrainene pentru un acord de încetare a focului se desfășorară, în aceste zile, în sistem videoconferință. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a informat sâmbătă seara că Vladimir Medinski, consilierul lui Vladimir Putin, conduce delegaţia rusă.

„Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a precizat că ambele părţi în conflict au avut mai multe întâlniri în acest format, după cum informează EFE, care citează agenţia TASS. Informația a fost confirmată și de Mihail Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski. El a postat, pe Twitter, un mesaj în care a arătat că negocierile se desfășoară, fără încetare, în sistem de videoconferință.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat că Rusia a început să nu mai dea ultimatumuri în negocieri. Liderul de la Kiev a precizat că țara sa nu mai poate avea încredere în Moscova în ceea ce privește garanțiile de securitate.

La ultimele discuţii, „am început să vorbim” şi Moscova „nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri”, ceea ce reprezintă „o abordare fundamental diferită”, a adăugat Zelenski.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News