Este a cincisprezecea zi de război în Ucraina. Puțin după ora 06.00, sirenele de raid aerian au început să sune din nou în capitala Kiev, după o noaptea lungă, plină de bombardamente din partea inamicilor. Printre victimele acestora se numără și femei însărcinate, aflate în prag de naștere. Pe măsură ce președintele Vladimir Putin intensifică invaziile militare în regiune, tot mai multe companii private se angajează să își încheie afacerile în Rusia. Între timp, miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei au încheiat discuțiile organizate în orașul Antalya. Iată ultimele informații privind războiul din Ucraina!
Cad bombe în Mariupol
UPDATE 7: Noi bombe au fost lansate asupra locuințelor din orașul-port Mariupol, potrivit unui anunț al consiliului municipal.
De asemenea, un convoi umanitar care încerca să ajungă în orașul din sud-estul țării a fost nevoit să se întoarcă din cauza luptelor, potrivit unui anunț de joi a vicepremierului ucrainean.
Un consilier prezidențial ucrainean a transmis pe rețelele de socializare că Rusia blochează în mod deliberat evacuarea civililor din oraș deoarece nu a reușit să cucerească portul de importanță strategică.
Lavrov respinge „protestele patetice” față de atacul de la spital
UPDATE 6: Serghei Lavrov a fost întrebat cum poate justifica Rusia bombardarea maternității și a unui spital de copii din Mariupol.
„Nu este prima dată când vedem proteste patetice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”, a răspuns ministrul rus de Externe.
El spune că delegația rusă a transmis, în urmă cu trei zile, în fața Consiliului de Securitate al ONU că spitalul a fost „preluat” de radicalii ucraineni și că „toate mamele și asistentele au fost alungate de acolo”.
Oficialul a spus că opinia publică este manipulată la nivel mondial.
Lavrov a descris relatările de pe canalele media occidentale ca fiind „foarte emoționale”, însă nu prezintă și „cealaltă parte a situației”.
UPDATE 5: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că el și omologul său ucrainean au discutat „în principal despre inițiativa prietenilor noștri turci în ceea ce privește problemele umanitare”.
El a repetat afirmațiile rusești potrivit cărora „civilii sunt folosiți ca ostatici” de către ceea ce a descris ca fiind „așa-numitele forțe de apărare teritorială”. Aceștia sunt folosiți „ca scuturi umane”, a afirmat el.
Lavrov a transmis că Rusia continua să opereze coridoare umanitare pentru civili.
UPDATE 4: Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a spus, la o conferință de presă după ultima rundă de discuții care a avut loc astăzi între Ucraina și Rusia în Antalya, Turcia, că cele două părți au convenit să continue eforturile pentru a căuta o soluție la problemele umanitare de pe teren din Ucraina.
El a precizat că ar fi gata să se întâlnească din nou „în acest format dacă există perspective pentru o discuție substanțială și căutarea de soluții”.
Oficialul este de părere că, atunci când doi miniștri de externe se întâlnesc, aceștia au mandatul de a negocia chestiuni legate de pace și securitate.
„Sunt pregătit să continui acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a ne elibera teritoriile de sub ocupația rusă”, a spus Kuleba.
UPDATE 3: Au început negocierile Rusia-Ucraina în Turcia.
Miniștrii de externe rus și ucrainean se întâlnesc pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, se află în Antalya, Turcia.
Trei morți după bombardarea maternității din Mariupol
UPDATE 2: Viceprimarul orașului asediat Mariupol din sudul Ucrainei a spus că trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra maternității.
Cel puțin alte 17 persoane ar fi fost rănite, printre care se numără și femei însărcinate.
„Sunt absolut sigur că știu despre această unitate și acesta este al treilea spital pe care îl distrug în acest oraș”, a declarat Serghei Orlov pentru BBC.
El a precizat că un spital cu 300 de paturi dedicat tratării pacienților COVID-19 a fost distrus de bombardamentele de artilerie în ziua precedentă, împreună cu un centru de recoltare a sângelui din Mariupol.
„Sunt absolut sigur că (acestea sunt țintele lor - n.r.), a adăugat Orlov.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că a verificat cel puțin 18 atacuri diferite asupra unor unități sanitare din Ucraina de la începutul invaziei.
Rusia insistă că luptătorii ucraineni au mutat personalul și pacienții în afara spitalului și au stabilit poziții de tragere acolo.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia de comiterea unei crime de război.
Trupurile morților, îngropate într-o groapă comună
UPDATE 1: Fotografii tulburătoare, care nu pot fi publicate din cauza impactului emoțional major pe care l-ar avea, arată cum trupurile ucrainenilor sunt așezate într-o groapă comună din orașul asediat Mariupol, din sudul Ucrainei.
Imaginile surprind bărbați, unii îmbrăcați în salopete sau costume de protecție albastre, care așază trupurile într-un șanț. Alte fotografii arată unele trupuri depuse în saci mortuari, în timp ce altele sunt învelite în ceea ce par a fi pături.
Orașul este atacat de câteva zile, bombardat și izolat de forțele rusești. Cel puțin 1.300 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul invaziei rusești, a declarat miercuri un consilier al primarului orașului.
Locuitorii au fost privați de apă și electricitate, iar marți ministrul ucrainean de externe a acuzat Rusia că a comis crime de război prin faptul că ține „ostatici” 300.000 de civili.
„Nu putem calcula câți morți avem - dar sunt de trei sau patru ori mai mulți. Nici măcar nu suntem capabili să numărăm câți oameni de pe străzi au fost uciși de bombardamente și artilerie”, a declarat viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov.
„Nu știm câți sunt. Pentru că nu putem colecta toate cadavrele și nu le putem număra”, a mai spus el pentru CNN.
Pentru a face față numărului mare de cadavre, muncitorii orașului au săpat un șanț adânc de peste 22 de metri în interiorul unui cimitir și au depus trupurile soldaților și civililor care au fost uciși în timpul atacurilor repetate ale forțelor rusești.
Evgeniy Maloletka, un fotojurnalist de la AP care a surprins scena, a declarat că unele dintre cadavre sunt „aduse învelite în covoare sau pungi de plastic”. „40 au venit marți, alte 30 până acum, miercuri”, a adăugat el.
Știre inițială: Este a cincisprezecea zi de război în Ucraina, iar Rusia nu renunță la planurile sale de a încercui Kievul, potrivit armatei ucrainene, care a publicat o actualizare privind evoluțiile cheie de pe câmpul de luptă. În buletinul de miercuri seară, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că „forțele de apărare resping și rețin” ofensiva rusă „în toate direcțiile”.
În unele sectoare, „forțele de ocupație și-au pierdut capacitatea de luptă” și își aduc acum rezervele, se arată în comunicatul Statului Major din Ucraina.
Autoritățile au acuzat, de asemenea, vecinul său din nord, Belarus, că ajută Rusia cu combustibil și lubrifianți, permițând, de asemenea, Moscovei să folosească căile ferate și aerodromurile țării. Rusia și Belarus nu au comentat public poziția ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent.
A 15-a zi de război. Cum avansează forțele armate rusești
În actualizarea publicată joi dimineață, Statul Major a transmis că avansul rusesc în anumite părți ale Ucrainei a încetinit. Înaintarea în direcția Kievului a fost, de asemenea, restrânsă.
În estul Ucrainei, forțele de apărare continuă să descurajeze ofensiva rusă în Donețk, Slobojanski și în părți din districtele operaționale Tavriya. Acestea apără orașele Harkov și Okhtyrka.
În sud, continuă apărarea orașului portuar Mariupol.
Forțele ucrainene au respins, de asemenea, ofensiva rusă în direcția orașelor Kryvyi Rih, Mykolayiv, Voznesensk și a așezării Novovorontsovka (regiunea Kherson).
În ultimele două zile, avioanele de luptă ucrainene și unitățile de rachete antiaeriene au distrus patru avioane de atac Su-25 și două elicoptere rusești.
Femei însărcinate, fugind din calea unui atac aerian asupra maternității
În noaptea dinspre miercuri spre joi, o maternitate și un spital pentru copii din orașul Mariupol au fost loviți de un atac aerian rusesc. Președintele Volodymyr Zelensky a spus că oamenii au fost prinși sub dărâmături și a calificat atacul drept o „crimă de război”. El a postat, de asemenea, imagini aparent din interiorul spitalului, care părea grav avariat.
Un oficial regional a declarat presei ucrainene că cel puțin 17 persoane au fost rănite, inclusiv personal și pacienți.
Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale din Donețk, care include orașul portuar Mariupol, a declarat că nu a fost confirmat niciun deces și că nu au fost confirmate răniri în rândul copiilor. El a precizat că atacul a avut loc în timpul unei încetări a focului convenite cu partea rusă.
Primăria orașului Mariupol a transmis că atacul a provocat „pagube colosale” și a publicat imagini care arată clădiri arse, mașini distruse și un crater uriaș în fața spitalului.
„Nu înțelegem cum este posibil în viața modernă să bombardezi un spital de copii. Oamenii nu pot crede că este adevărat”, a declarat viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, pentru BBC.
Președintele Zelensky, care a vorbit mai degrabă în rusă decât în ucraineană pentru o parte din ultimul său discurs video, a declarat că atacul a fost o crimă de război.
„Ce fel de țară este Rusia, care se teme de spitale și maternități și le distruge?”, a întrebat el.
Casa Albă a condamnat folosirea „barbară” a forței împotriva civililor nevinovați, iar premierul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că „există puține lucruri mai depravate decât să îi vizeze pe cei vulnerabili și lipsiți de apărare”.
Mariupol a devenit o ruină. Peste 1.000 de civili morți
Orașul Mariupol este înconjurat de forțele rusești de mai multe zile, iar încercările repetate de încetare a focului pentru a permite civililor să plece au eșuat.
„Întregul oraș rămâne fără electricitate, apă, mâncare, orice, iar oamenii mor din cauza deshidratării”, a declarat Olena Stokoz, de la Crucea Roșie din Ucraina, adăugând că organizația sa va continua să încerce să organizeze un coridor de evacuare.
Viceprimarul Orlov a declarat că cel puțin 1.170 de civili au fost uciși în oraș de când Rusia a început bombardamentele și că 47 de persoane de acolo au fost îngropate, miercuri, într-o groapă comună, deși aceste cifre nu au fost verificate în mod independent.
Relatarea unui martor ocular
De asemenea, în noaptea de miercuri spre joi, o băcănie și un centru comercial au fost distruse de forțele rusești. Locuitorii spun că, acum, când vor să gătească, o fac la focurile de afară, pe care le sting cu zăpadă.
Orașul - care a fost supus unui bombardament violent timp de mai bine de o săptămână - este o ruină completă, spune un martor ocular. Nu există apă, nu există hrană și, uneori, nici comunicații. Șinele de cale ferată au fost avariate și oamenii nu au cum să scape. Toate încercările de evacuare din ultimele zile au eșuat din cauza bombardamentelor.
Oksana, o locuitoare din zonă, a reușit cumva să o sune pe fiica ei, Tetiana, care nu se află în oraș.
„Suntem bombardați în mod constant. Nu avem electricitate sau gaz, dar încercăm să ajutăm copiii și bătrânii. Împărțim tot ce avem - apă și cereale”, a spus Oksana.
Ea este indignată de faptul că nimeni din oraș nu se luptă cu jefuitorii și că nu există o furnizare organizată a ajutoarelor.
Avioanele de război au lovit regiunea Sumy
Peste noapte, atacuri ale avioanelor de război rusești au avut loc și în orașul Okhtyrka, din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, potrivit unui înalt oficial local.
Șeful administrației regionale de stat, Dmytro Zhyvytsky, a spus că zone rezidențiale și o conductă de gaz au fost lovite în jurul orei locale 00:30. Aproximativ 10 minute mai târziu, suburbiile orașului Sumy și a satului Bytytsia au fost de asemenea bombardate, a spus el. Armata rusă nu a comentat raidurile raportate.
Acestea au ucis cel puțin trei persoane până în prezent - un băiat de 13 ani și două femei - au confirmat oficialii.
Zhyvytsky mai spune că se așteaptă ca trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor să se deschidă joi, începând cu ora locală 09:00.
Miercuri, aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din Sumy, capitala regională care se află de câteva zile sub un bombardament intens al Rusiei.
Orașul Harkov, bombardat. Patru persoane au fost ucise
În apropierea orașului Harkov, patru persoane și-ar fi pierdut viața, dintre care două erau copii, după ce o clădire rezidențială a fost bombardată în timpul nopții, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.
Atacul ar fi avut loc în satul Slobozhanske, în sud-estul Ucrainei.
SES a transmis că o fetiță de cinci ani care a fost rănită a fost transportată de urgență la spital pentru tratament.
Se așteaptă ca salvatorii să continue operațiunile de căutare, joi, pentru a scoate trupurile celor decedați dintre dărâmături.
Separat, un centru comercial a fost, de asemenea, incendiat de bombardamente în inima orașului Harkov - însă nu au fost raportate victime.
„Am aliniat cinci tancuri”. Ucrainenii ripostează în apropiere de Kiev
Joi dimineață, armata ucraineană a transmis că a lansat un contraatac împotriva forțelor rusești pentru a apăra capitala Kiev, a transmis postul public de televiziune ucrainean Suspline citând un consilier al ministrului de interne.
„Noaptea a fost destul de dificilă, dar în general putem spune că armata ucraineană a contraatacat în apropiere de Kiev”, a spus Vadym Denysenko.
„Am aliniat cinci tancuri. Dimineața s-au auzit lupte de artilerie la periferia vestică a Kievului. Acum sunt lupte. Nu există încă alte informații detaliate”, a adăugat el.
Negocieri pentru pace în Turcia
În altă ordine de idei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a sosit joi dimineață în Turcia pentru negocieri de pace cu Rusia.
Discuțiile vor avea loc joi în orașul Antalya, la invitația ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu.
Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost văzut, de asemenea, sosind în Turcia.
Discuțiile trilaterale vor fi primele între diplomații de top ai națiunii de la invazia rusă de acum două săptămâni.