Este a paisprezecea zi de război. Încă de la primele ore ale dimineții, sirenele anunță bombardamentele forțelor armate ruse în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, în legătură cu care Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite a transmis, marți, că ar putea fi cucerită în următoare 72 de ore. Civilii din unul dintre cele mai atacate orașe, Sumy (nord-estul țării), au fost evacuați cu succes. Coridoarele umanitare rămân deschise și miercuri, 9 martie. Iată ultimele detalii privind conflictul armat din Ucraina!
„Crimă în masă” în Sumy: 22 de persoane, printre care și copii, au murit
UPDATE 1: Guvernatorul regional din orașul Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a declarat, miercuri, că Rusia a bombardat o zonă rezidențială din nord-estul orașului în timpul nopții, descriind incidentul ca fiind o „crimă în masă”. 22 de persoane au decedat, dintre care trei copii.
„Trei bombe într-o singură seară... A fost o noapte teribilă”, a spus guvernatorul, într-o intervenție pentru BBC.
Nouă persoane dintr-o casă au fost ucise. Șase case au fost distruse complet și alte aproximativ 20 au fost distruse parțial.
După cum am relatat anterior, aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din Sumy, după ce Rusia a fost de acord să întrerupă bombardamentele asupra orașului, permițând deschiderea unui coridor umanitar.
Știre inițială: A paisprezecea zi de război în Ucraina. Președintele Volodymyr Zelensky a ținut un discurs fără precedent din biroul său de la Kiev în fața parlamentarilor britanici din Camera Comunelor. Șeful statului ucrainean a făcut referire la Winston Churchill, avertizând Rusia că „vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi”.
Între timp, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat o interdicție totală a SUA privind importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia, după ce Vladimir Putin a declanșat conflictul militar ce a condus la cea mai mare criză a refugiaților de după cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit ONU, până în prezent, două milioane de civili ucraineni au fugit din țară.
A 14-a zi de război. Continuă bombardamentele în Mariupol
În fiecare zi, oamenii din Mariupol încearcă să fugă din regiune, însă din cauză că bombardamentele asupra orașului-port mult râvnit de ruși continuă, ideea nu rămâne decât la statutul de dorință. Un fotograf de la agenția internațională de presă Associated Press, Evgeniy Maloletka, se află în prezent în Mariupol și spune că situația continuă să se înrăutățească.
„Orașul se află sub blocadă. Oamenii sunt speriați. Ei încearcă să plece, dar nu pot. Subsolurile sunt pline de oameni și de copii. Ei (forțele armate rusești - n.r.) continuă să bombardeze orașul la întâmplare. Folosesc rachete grad, artilerie - orice. Avioanele de vânătoare bombardează, de asemenea, orașul”, a declarat Evgeniy Maloletka, citat de BBC.
Toate liniile de comunicare din oraș sunt întrerupte, cu excepția unui punct minuscul care a devenit o fereastră către lumea exterioară. De asemenea, oamenii rămân fără mâncare, iar în oraș nu mai există electricitate sau gaz. Mulți adună zăpadă pentru a face rost de apă. Majoritatea magazinelor au fost jefuite.
Oamenii devin tot mai disperați pe zi ce trece. Și nu știu când se va termina totul.
Statul Major: Rusia încercuiește Kiev, Sumy, Kharkiv, Mariupol, Mykolayiv și Cernihiv
Pe de altă parte, în primele ore ale dimineții de miercuri, armata ucraineană a publicat ultimele sale „informații operaționale”, aflate în vigoare la ora locală 24:00 (22:00 GMT) din data de 8 martie, oferind un rezumat al celei de-a 13-a zile a invaziei rusești.
În ultimele 24 de ore, „inamicul a încetinit ritmul operațiunii sale ofensive, recurgând în principal la lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii civile”, a precizat statul major al forțelor armate ucrainene într-un comunicat.
Acesta a precizat că Rusia continuă să se concentreze pe încercuirea și cucerirea orașelor Kiev, Sumy, Kharkiv, Mariupol, Mykolayiv și Cernihiv, precum și pe crearea unui coridor terestru între Rusia și peninsula anexată Crimeea.
Acesta a declarat că armata rusă continuă să sufere pierderi semnificative și că încearcă, de asemenea, să stimuleze aprovizionarea cu combustibil prin crearea unei „rețele de conducte de teren”. Acuratețea raportului nu a putut fi verificată, însă, independent de către agențiile internaționale de presă.
Șeful CIA: Putin plănuia inițial să cucerească Kievul în două zile
În ceea ce privește avansul trupelor rusești în capitala Ucrainei, șeful CIA, William Burns, a declarat, în cadrul unei audieri în Congres, că președintele rus „este furios și frustrat în acest moment”.
„Este posibil să dubleze eforturile și să încerce să macine armata ucraineană fără să țină cont de victimele civile”, a spus șeful CIA, precizând totodată că planul inițial al lui Vladimir Putin era să cucerească capitala Kiev în doar două zile.
Burns a afirmat că Vladimir Putin „fierbe într-o combinație combustibilă de nemulțumire și ambiție de mulți ani”.
El a descris invazia din 24 februarie a Ucrainei ca fiind o chestiune de „convingere personală profundă” pentru liderul de la Kremlin.
Garda Națională a Rusiei deține controlul deplin asupra centralei nucleare din Ucraina
Între timp, Moscova a transmis că Garda Națională a Rusiei deține controlul deplin asupra centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhya, unde angajații lucrează „normal”, după ce ucrainenii care o apărau au predat armele și au fost eliberați.
Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a acuzat trupele rusești că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici. Oficialul a avertizat, de asemenea, că Rusia va forța conducerea uzinei să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.
Afirmațiile atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate în mod independent.
Săptămâna trecută, Rusia a confiscat uzina - cea mai mare din Europa - după ce a bombardat-o timp de câteva ore. Liderii mondiali au acuzat Rusia că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța unui întreg continent, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că Moscova a declanșat „teroarea nucleară”.
Evacuarea orașului Sumy s-a încheiat cu succes
Revenind, însă, oficialii de la Kiev au anunțat că două etape de evacuare a orașului ucrainean Sumy, din nord-estul Ucrainei, au fost finalizate cu succes, marți.
„Aproximativ 5.000 de persoane și peste 1.000 de vehicule private se află deja în siguranță”, a declarat Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Volodymyr Zelensky.
Pe contul său de Telegram, la începutul zilei de miercuri, Timoșenko a postat imagini cu oameni care sosesc la o gară pe timp de noapte. El nu a oferit alte detalii. Înregistrarea video nu a fost verificată în mod independent.
Sumy, în apropiere de granița cu Rusia, se află de câteva zile sub un bombardament rusesc feroce.
Numai luni, 22 de persoane - inclusiv trei copii - au fost ucise în lovituri aeriene rusești, au declarat oficialii locali.
Noi explozii în Kiev. Capitala s-a transformat într-o fortăreață
În primele ore ale zilei de miercuri, au fost raportate din nou explozii în capitala Kiev și în zonele învecinate. Jurnaliștii aflați în zonă raportează o serie de explozii. Sirenele de raid aerian au sunat din nou în oraș. S-a întâmplat puțin după ora locală 06:00, susțin reporterii internaționali. Presa locală, însă, nu a difuzat astfel de informații.
Cu doar două săptămâni în urmă, locuitorii capitalei ucrainene se ocupau de magazinele lor, duceau copiii la școală sau staționau mașinile la birouri unde munceau. Acum, Kievul s-a transformat într-o fortăreață, iar locuitorii săi sunt hotărâți să o apere. Luptând la propriu pentru viața lor, civilii, transformați în soldați voluntari, au ajutat la construirea de apărări cu precizie militară - și acum le deservesc.
Șanțurile se întind în pădurile care înconjoară autostrada care duce în Kiev dinspre sud. Poziții de retragere fortificate sunt pregătite pentru orice ar urma. Bariere metalice antitanc uriașe, cunoscute aici sub numele de „arici” din cauza formei lor țepoase, sunt amplasate la intervale regulate de-a lungul drumului. Iar la fiecare ieșire se află blocaje improvizate din saci de nisip și blocuri uriașe de beton.
Sirenele războiului răsună în mai multe orașe ucrainene
Sirenele de raid aerian au sunat în Kiev, Cernihiv, Lubny, Poltava și Vasylkiv, potrivit mai multor instituții media locale ucrainene.
Alarmele semnalează pericolul potențial al atacurilor aeriene și reprezintă un avertisment pentru locuitori de a se adăposti în buncăre, dacă nu sunt deja acolo.
Rusia oprește focul. Civilii pot evacua orașele prin intermediul coridoarelor umanitare
În altă ordine de idei, Moscova a anunțat o altă încetare a focului pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, potrivit unor rapoarte ale presei de stat ruse.
Coridoarele vor fi din nou înființate pentru Kiev, Cernîșev, Sumy, Harkov și Mariupol la ora locală 10:00 [07:00 GMT]. Este pentru a treia oară când Moscova anunță o încetare a focului - majoritatea eșuate.