Medicul pediatru Mihai Craiu vine cu mai multe recomandări pentru părinți, în contextul creșterii numărului de cazuri de viroză și gripă. Autoritățile de sănătate publică au anunțat primele decese provocate de virusul gripal, în această perioadă. În ciuda situației dificile, Ministerul Sănătății nu intenționează să declare epidemie de gripă.
Ministerul Sănătății nu intenționează să declare epidemie de gripă, în ciuda creșterii numărului de cazuri de gripă și a înregistrării primelor două decese provocate de această boală. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că școlile vor fi deschise pe 9 ianuarie, conform calendarului, dar a recomandat părinților să anunțe în cazul în care copiii au probleme.
În contextul creșterii numărului de cazuri de afecțiuni virale, medicul pediatru Mihai Craiu a făcut o serie de precizări și recomandări pentru părinți.
„Ceea ce e diferit față de anii precedenți, când respectam o igienă a mâinilor, purtam cu toții mască și ne feream de persoanele bolnave, este că acum oamenii au obosit să se mai ferească și, pe cale de consecință, a crescut semnificativ numărul de boli virale. Ceea ce e diferit față de acum două săptămâni este creșterea numărului cazurilor de gripă. Într-una din gărzile precedente, la compartimentul de primiri urgențe din peste 140 de teste făcute pentru gripă, 80 au fost pozitive”, a precizat medicul Mihai Craiu, conform Doctorul Zilei.
Recomandările medicului Mihai Craiu
Potrivit spuselor sale, părinții nu trebuie să apeleze la medicamente sau tratamente pe care să le administreze copiilor, înainte ca aceștia să fie diagnosticați corect.
„Important e să ne cumpărm medicamente dacă avem nevoie și dacă sunt prescrise de un medic. Spaimele și cumpăratul anticipativ sunt o altă caracteristică la români și care iau șansa unui pacient bolnav acum de a-și găsi medicamentele de care au nevoie. Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copiii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze.
El a precizat că părinții trebuie să observe starea de sănătate a copiilor și să urmărească trei semne care indică apariția gripei la cei mici. Iar în caz de necesitate, dacă nu au acces la un medic, se pot adresa serviciilor de Urgență.
„La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante, deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase. La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”, a mai spus Mihai Craiu.
Școlile vor începe după calendarul stabilit
Ministrul Ligia Deca a anunțat că școlile vor începe, conform calendarului stabilit anterior, pe 9 ianuarie. Potrivit spuselor sale, nu se va recurge la închiderea unităților de învățământ și nici nu se încurajează abstenteismul de la ore.
„Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca.
Ministrul a menționat, printre măsurile ce vor fi adoptate, în vederea prevenției, efectuarea triajului atât în familie, cât și la intrarea în unitățile de educație. Ligia Deca a recomandat purtarea măştii de protecţie pentru profesori şi elevi, subliniind importanţa respectării normelor de igienă.
„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a precizat ministrul Educației.