În timp ce chirurgii din România se axează pe operaţii estetice sau bariatrice, domenii bănoase, specializări precum ginecologia oncologică rămân descoperite, deşi România e pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauza cancerelor ginecologice.
Din această lună, profesorul Fatih Gucer, şeful Oncologiei Ginecologice de la Spitalul Andolu, va veni lunar la clinica bucureşteană Columna, pentru a consulta femeile care nuşi permit să meargă în Turcia. De-a lungul timpului, doctorul Fatih a scăpat de cancer şi tumori rare mii de românce şi se mândreşte că, în opt ani de chirurgie la Anadolu, decesele sau recidivele se pot număra pe degetele de la o mână.
Îmbină protocolul medical cu latura umană
Chirurgia nu e prima opţiune în cancerele de gradul I, însă "atunci când boala e avansată, operaţiile se fac laparoscopic sau cu robotul Da Vinci, un sistem ce-mi permite să operez în timp ce beau cafea. Câteodată, ni se face dor de bisturiu", zâmbeşte medicul. În cazul unei operaţii robotice, inciziile sunt mai mici, iar timpul de recuperare – mai scurt.
Pe Monica Iusco, 33 de ani, a operat-o, anul trecut, de o tumoră ovariană masivă, dându-i şansa ca imediat după aceea să rămână însărcinată. "Femeia a ales clinica Anadolu după ce a primit două diagnostice diferite de la medicii londonezi. Nu a mai avut nevoie de chimioterapie şi a stat în spital şase zile", îşi aminteşte doctorul.
La fiecare început de săptămână, zeci de români se cazează la hotelul din curtea spitalului de lângă Istanbul. Priveliştea mării aflate la 50 de metri şi luxul din camere nu pot compensa, totuşi, mirosul de chimioterapice impregnat în pereţi şi discuţiile despre cancer. Reprezentanţii spitalului spun că reţeta succesului este "prioritatea la tratament, abordarea indivudualizată a cazurilor, peste care se suprapune latura umană".
Parteneriat Columna-Anadolu
În fiecare lună, chirurgul turc va consulta şi va face intervenţii la clinica Columna Medical. "Pacienţii găsesc aici specialişti în obstetrică-ginecologie, oncologie şi, de asemenea, îl găsesc pe Dr. Fatih Gucer în fiecare lună", subliniază Nicoleta Zamfir, directorul clinicii. Columna Medical Center e cea mai mare clinică privată de fertilizare in vitro din ţară, la doar un an de la deschidere putându-se lăuda cu una dintre cele mai mari rate de succes a procedurilor FIV: 38%.
CITIŢI ŞI:

  • Anadolu, MECCA BOLNAVILOR DE CANCER din Estul Europei| Galerie FOTO

Te-ar putea interesa și: