Evenimentul Zilei > Justitie > Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spălaţi în campania PSD
Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spălaţi în campania PSD

Tunarii baronului Dragnea. Bani negri spălaţi în campania PSD

Mai mulţi oameni de afaceri au fost păcăliţi după ce li s-a cerut să cotizeze pentru biserici. În realitate, banii, mult mai mulţi, au ajuns la PSD

Pe feuda lui Dragnea, şeful Consiliului Judeţean Teleorman, legile se aplică altfel decât în România. Dosarele pentru infracţiuni care strigă din răsputeri "spălare de bani" şi "finanţare ilegală" rămân lipite de sertarele organelor de anchetă, deşi dovezile se găsesc în Monitorul Oficial. Timp în care "slugile" locale ale preşedintelui de judeţ, direct implicate în operaţiune, sunt avansate în funcţii de conducere din administraţia centrală.
Listele sponsorilor PSD din campania electorală din 2008 au prilejuit publicarea, în Monitorul Oficial al României, a unor falsuri de proporţii care ascund, după cum vom vedea în continuare, infracţiuni de spălare a banilor.
Mai mulţi oameni de afaceri din Teleorman, care figurează pe liste că i-ar fi sponsorizat pe pesedişti cu sute de mii de lei au dat declaraţii oficiale, la Poliţie, că nu au plătit niciun bănuţ pentru partid.
"Nu am avut niciodată atâţia bani"
Mircea Băluţescu, om de afaceri din Teleorman,figurează în Monitorul Oficial 215 din 2009, că a sponsorizat PSD cu 200.000 de lei. El a negat totul la Poliţie. "Niciodată nu am avut astfel de disponibilităţi băneşti şi nici nu am făcut vreo plată de 200.000 de lei, din contul meu sau din conturile societăţilor pe care le administrez", a susţinut Băluţescu. El îşi aminteşte că a fost contactat de afaceristul Dan Pena (unul dintre acţionarii Modul Proiect şi al altor firme cu greutate din judeţ, cu legături de afaceri strânse cu Consiliul Judeţean) pentru a-i semna un contract de sponsorizare, pentru o sumă mult mai mică, dar nu pentru PSD, ci pentru biserica Sfântul Ioan din Roşiorii de Vede (unde ar fi fost preot bunicul lui Dan Pena).
"Am rămas stupefiat de aşa-zisa donaţie"
Un alt om de faceri, Ion Preda, figurează în Monitorul Oficial 212 din 2009 că a sponsorizat alianţa politică PSD-PC cu 120.000 de lei. El spune că Pena i-a propus să facă sponsorizarea, cu care, iniţial, a fost de acord, dar că nu a plătit niciun leu. "Pena mi-a dat să semnez o hârtie, prin care eram de acord să donez această sumă de bani în contul PSD. Nu cunosc dacă domnul Pena a depus în locul meu, sau o altă persoană, cert este că eu nu am donat această sumă de bani. Am luat la cunoştinţă despre aşa-zisa donaţie, publicată în Monitorul Oficial, de la reprezentanţii Poliţiei şi am rămas stupefiat".
Am luat la cunoştinţă despre aşazisa donaţie, publicată în Monitorul Ofi cial, de la reprezentanţii Poliţiei şi am rămas stupefiat
ION PREDA, om de afaceri
Teacă pentru finanţări dubioase
"Vecin" de tabel în Monitorul Oficial cu omul de afaceri Ion Preda, avocatul Dacian Florin Teacă afirmă că a aflat tot de la Poliţie că a sponsorizat alianţa PSD – PC în cadrul campaniei electorale din 2008. El spune că niciun leu, din cei 170.000 oficiali, nu a fost plătit din buzunarul său, întărind astfel suspiciunile de spălare de bani. Teacă declară că ar fi acceptat, iniţial, doar să fie mandatarul ("acoperirea") aceluiaşi Dan Pena.
"În cursul anului 2008, în a doua jumătate a acestuia, am fost contactat de către domnul Pena Dan (..), acesta spunându-mic că doreşte să facă o sponsorizare a alianţei PSD – PC pentru campania electorală din toamna anului 2008, însă ar dori ca acest fapt să rămână confidenţial. (…) I-am spus că există posibilitatea încheierii unui contract de mandat fără reprezentare în care mandatarul acţionează oficial, în numele şi pe seama mandantului său", a declarat Dacian Teacă.
Cei doi au semnat contractul în toamna anului 2008, dar Pena nu i-a mai pus la dispoziţie lui Teacă suma care să fie virată în contul PSD. "Nu am depus nicio sumă de bani în conturile PSDPC. Nu am avut această sumă la data sponsorizării şi nici până în prezent nu cunosc cine a făcut sponsorizarea în locul meu, dar bănuiesc că atât timp cât figurez în Monitorul Oficial cu această sumă, cineva a pus aceşti bani la campania electorală din 2008", a declarat avocatul Teacă.
Nu a numărat banii de la Pena
Afaceristul Dan Pena, asociat în Modul Proiect cu tatăl său, Eugen Pena, fost director general în Hidroelectrica în perioada 2002 – 2003, a confirmat spusele lui Teacă. El spune că a sponsorizat PSD la solicitarea lui Florin Tunaru (pe atunci director la Direcţia Finanţelor Publice Teleorman), care i-a solicitat să sponsorizeze şi să găsească alţi sponsori pentru partid. "L-am mandatat pe domnul Teacă Dacian să sponsorizeze, în numele meu, PSD, cu suma de 170.000 de lei. Această sumă a fost dusă de mine la PSD, la domnul Florin Tunaru. Banii nu au fost număraţi şi nu mi s-a dat nicio hârtie. Am făcut contractul de mandat, întrucât nu vroiam să apar ca şi persoană fizică, după ce apărusem deja, fiind implicat cu SC Modul Proiect SA", a declarat Pena.. Firma sa sponsorizase PSD, la rândul ei, cu 500.000 de lei.
Despre Băluşescu şi Preda, Pena spune: "Nu cunosc cine a depus banii pentru aceste două persoane".

Tunaru spune că "nu ştia" ce conţin plicurile
Fostul director Florin Tunaru a fost promovat vicepreşedinte la ANAF, după venirea la putere a USL, cu sprijinul baronului Dragnea, susţin surse din cadrul Ministerului Finanţelor. Declaraţia lui Tunaru, dată în urmă cu mai puţin de doi ani, rătăcită şi ea prin sertarele organelor de anchetă, oglindeşte traseele întunecate ale banilor PSD. "În mai multe rânduri, am procedat la transportarea unor documente, situaţii, dosare şi chiar colete de la organizaţia judeţeană de partid a PSD către sediul central din Bucureşti, precum şi invers, respectiv de la Bucureşti la Alexandria.
În unele cazuri, aveam la cunoştinţă despre conţinutul materialelor pe care le transportam şi despre destinatar, iar în alte cazuri nu, acestea fiind în plicuri sau pachete sigilate (…) nu pot afirma cu certitudine, dar pot face afirmaţia că este posibil ca, în acea perioadă, domnul Pena Dan să se fi prezentat la sediul organizaţiei judeţene a PSD şi să fi lăsat un plic sau un pachet sigilat despre conţinutul căruia să nu am cunoştinţă, pe care să îl fi transportat la sediul central din Bucureşti al PSD (…). În legătură cu afirmaţia făcută de dânsul că a lăsat banii şi contractele la mine pe birou, declar că acest lucru este posibil, numai în condiţiile arătate mai sus", a declarat Tunaru.

Vicele de la ANAF, Florin Tunaru, o făcea pe curierul pentru partid
CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIV EVZ. Mărturii incredibile din satul în care au votat morţii | VIDEO
  • EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum
  • REFERENDUMUL PENAL. Primarul care descrie reţeta Dragnea: "Am picat toţi de fazani!"
  • Liviu Dragnea a orchestrat fraudarea, pe trei elemente esenţiale
  • DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum
  • Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.