Patriarhia Română pune la punct Antena 1

Patriarhia Română pune la punct Antena 1

Ca răspuns la reportajul difuzat în Observatorul de aseară, reprezentanţii BOR au postat pe site-ul instituţiei un comunicat în care spune că ştirea "a fost redactată cu scopul evident de a dezinforma şi de a prezenta distorsionat realitatea", dar şi că interesul postului pentru averea Bisericii este "obsesiv".

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a caracterizat interesul Antenei 1 pentru averea Bisericii ca fiind "obsesie", iar ştirea "stupefiantă prin comentariul lipsit de obiectivitate". Din punctul de vedere al instituţiei, reportajul "Biserica Ortodoxă Română, o fabrică de făcut bani! Cum 'sfinţesc' preoţii afaceri de milioane" a fost redactat cu scopul evident de a dezinforma şi distorsiona realitatea, iar reporterul a ignorat punctul de vedere al Patriarhiei.

Mai mult, Biserica susţine că cei mai mulţi preoţi sunt săraci, mai ales în mediul rural. În comunicatul său, Patriarhia Română dezvăluie că a ajutat reporterul Antenei 1 să-şi documenteze materialul şi acuză postul de televiziune că "din dorinţa evidentă de denigrare, redactorii Antenei 1 au menţionat numai veniturile realizate de Biserică în anul 2011, dar au "uitat" să menţioneze şi cheltuielile mari legate de: întreţinerea lăcaşurilor de cult şi a celorlalte clădiri bisericeşti, plata salariilor personalului deservent, impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale", dar şi susţinerea operei social-filantropice şi educaţionale desfăşurată la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române.

Conform datelor, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în 2011 peste 54.000.000 lei pentru cele 700 de instituţii social-filantropice, de care beneficiază aproape un milion de români săraci. Şi altor puncte discutate în reportaj li se dă o replică. În comunicat se spune că "sprijinul financiar pentru aproximativ 60% din salariile preoţilor de la bugetul de Stat, care a fost acordat şi în perioada comunistă, este o obligaţie asumată de Statul român după secularizarea averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1863, "când Biserica a fost deposedată de mijloacele ei de întreţinere".

Ne puteți urmări și pe Google News

Clerul crede că o încetare a sprijinului faţă de Biserica Ortodoxă Română şi alte Culte ar trebui să fie urmată de "o restituire a tuturor averilor bisericeşti confiscate". În ceea ce priveşte scutirea de impozite, BOR o vede ca pe o necesitate deoarece este o unitate "de drept privat, dar de utilitate publică, ce dezvoltă multe activităţi sociale".

Dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult nu a fost impus de Patriarhia Română, ci este o lege adoptată de Parlamentul României.

Referitor la cazul părintelui Dumitru Bondarici, parohul parohiei Mărgineni din judeţul Bacău, prezentat ca "agent imobiliar", comunicatul dezvăluie că "parohia intenţionează să vândă 2.300 mp de teren, iar cu banii obţinuţi să construiască o capelă mortuară atât de necesară pentru cele aproximativ 200 de familii ale localităţii", iar totul se face cu acordul Consiliului parohial şi al Arhiepiscopiei Romanului. În comunicat se mai spune şi că "destinaţia banilor a fost cunoscută de reporterii Antenei 1 şi ei au fost interesaţi de denigrare".