Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Oroare de comunicare: Voiculescu, protectorul Regelui şi al intelectualilor
EDITORIALUL EVZ. Oroare de comunicare: Voiculescu, protectorul Regelui şi al intelectualilor

EDITORIALUL EVZ. Oroare de comunicare: Voiculescu, protectorul Regelui şi al intelectualilor

Se-ntâmplă ceva cu Dan Voiculescu. De la răsunătorul eşec al suspendării, tace adânc. Iar în jurul său se ţese o lucrare subtilă, extrem de interesantă.

La începutul săptămânii, au fost confirmate candidaturile pentru Parlament, din partea PC, ale iluştrilor academicieni Augustin Buzura şi Dinu C. Giurescu. Stranie opţiune, într-o perioadă în care taberele politice se bat, dimpotrivă, să aducă sub steagul lor cătane cât mai spurcate la gură şi mai pline de bani. Bunăoară, discipolul lui Voiculescu, Crin Antonescu! Puiul de dictator şi-a creat în jurul lui o gardă pretoriană, liberali cu derogare, pentru a-i apăra ilustrul fund. Aceşti "Los Machucambos", în frunte cu vigurosul Gigi, sunt gata să crape ţeasta oricui ar ameninţa un fir din freza satrapului ciufulit.
Buzura şi Giurescu nu sunt nişte mofturi culturaliste ale Varanului, ci ultima mărgică dintr-un şirag aşezat cu grijă pe fir. Cititorilor atenţi ai presei electronice nu le-a scăpat desigur obstinaţia cu care postacii "conservatori" repetă, fără teamă de ridicol, următorul mesaj: "Dan Voiculescu este adevăratul urmaş al lui Coposu". Cu o puzderie de variante, gen "Seniorul Coposu a suferit pentru naşterea unui nou capitalism, cu oameni care apoi l-au proteguit (sic! – n.r.) şi admirat precum Dan Voiculescu ori Ion Raţiu". Sau "Trăiască Regele, trăiască România! Trăiască seniorii fondatori ai ţării, de la Brătianu, Raţiu şi Coposu la Voiculescu şi Antonescu!" Ori "Susţinem linia Maniu- Coposu-Voiculescu!" Şi încă: "Trăiască Regele şi proteguitorul său Dan Voiculescu!"
Vasăzică Felix se revendică direct de la izvoarele României moderne. Cimotie cu Maniu şi Brătienii. Crescut în umbra Coroanei. Ţiitor de trenă din pruncie. Nu şi-a imaginat Homer, în Iliada, un râs adecvat acestor inepţii monumentale.
Şi totuşi, încă o dată: e vorba de mesaje repetate până la saturaţie de forumuri! Reluate ca să intre bine în cap. Să se lipească de subconştient. Dar un soclu de bărbat de stat nu se înalţă doar cu postaci. E nevoie şi de personalităţi care să-l înconjure şi să-l legitimeze.
Astfel, înaintea celor doi academicieni, a fost, bunăoară, Lucia Hossu-Longin. De luni bune, aprigă combatantă anti-băsistă în studiourile Antenei 3. Ca urmare, realizatoarea altfel admirabilului "Memorial al durerii" a fost promovată în Consiliul de Administraţie al TVR unde îşi foloseşte din plin influenţa spre o colaborare cât mai strânsă cu Trustul Intact.
Antena 3 a devenit un acaret al Casei Regale: când nu vine Duda la Gâdea, merge Gâdea la Peleş. Nu o să mai detaliez, tocmai azi, de Ziua Regelui, brusca, strania pornire spre monarhie a floarei securisto- feseniste (aceeaşi care în 1990-1991 îl fugărea pe Regele Mihai pe şoselele patriei) îndată ce Radu Duda s-a căsătorit cu Principesa Margareta. Nici felul în care Duda, profitând de bătrâneţile Regelui, a manevrat sforile în Casa Regală, atrăgând-o nepermis în bătălia politică. Nu o să dezvolt nici modul neelegant în care Băsescu şi-a vărsat pe Rege necazul pe care îl avea pe Duda. Al cărui efect a fost aruncarea Casei Regale mai abitir în braţele adversarilor.
Voiculescu face un joc isteţ: se plasează în fruntea curentului monarhist, care începe să sporească, în condiţiile creşterii scârbei faţă de clasa politică. Îşi blindează anturajul cu intelectuali, nume sonore pentru opinia publică. Şi, nu în ultimul rând, realizează o spectaculoasă operaţie de impostură cosmetică, susţinută de puternice forţe mediatice, dar şi de cercuri mai discrete. Operaţie menită să cureţe blana neagră a lui Felix. Să-i dea un luciu de onorabilitate.
"Dan Voiculescu este adevăratul urmaş al lui Coposu!" Oroare? Da, dar se lucrează la ea!