Evenimentul Zilei > Justitie > DNA: Deputatul UDMR Olosz Gergely a cerut o şpagă de 500.000 de euro!
DNA: Deputatul UDMR Olosz Gergely a cerut o şpagă de 500.000 de euro!

DNA: Deputatul UDMR Olosz Gergely a cerut o şpagă de 500.000 de euro!

Deputatul UDMR Olosz Gergely este acuzat de procurorii DNA că a pretins de la mai mulţi oamenid e afaceri 516.000 de euro. În schimbul banilor el ar fi lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană din conducerea CEZ România, pentru obţinerea mai multor contracte de cumpărare de energie electrică.

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada mai 2010 – februarie 2011, Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa Olosz Gergely, în prezent deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
Pretinderea banilor
În acest context, mai arată procurorii,  în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010,  Olosz Gergely ar fi pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.
Influenţa
În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus,procuorii DNA arată că Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-ar fi materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte:
– să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC POWER PLUS SRL şi SC CEZ VÂNZARE SA;
– contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL (firmă din grupul Bîrcină),
– contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR;
în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă).
Complicele din ministerul Agriculturii
De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely şi-ar fi folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene. La rândul său, în perioada 2010 – 2011, Stan Cătălin, în calitate de administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, ar fi înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă descris mai sus, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.
Sechestru pe casele parlamentarului
În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Olosz Gergely, Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin şi a părţii responsabile civilmente S.C. POWER PLUS SRL. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Acuzaţiile
OLOSZ GERGELY, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, în prezent deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată,
BÎRCINĂ ION şi ILIESCU COSTIN, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: – asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi – cumpărare de influenţă, în formă continuată,
STAN CĂTĂLIN, administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: – asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, – cumpărare de influenţă, în formă continuată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi – evaziune fiscală,
BADEA OVIDIU IONEL, administrator al S.C. BUDIROM SERV SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.