Conflict la nivel înalt. Trump cere Germaniei trupe terestre în Siria. Răspuns prompt venit de la Merkel

Conflict la nivel înalt. Trump cere Germaniei trupe terestre în Siria. Răspuns prompt venit de la Merkel

Guvernul Germaniei a respins, luni, o cererea SUA de a trimite soldați la sol în nordul Siriei

Subiectul trimiterii unor trupe germane în Siria provoacă disensiuni în sânul coaliției Angelei Merkel, scrie AFP. „Când spunem că guvernul german are intenția să-și mențină dispozitivul în cadrul Coaliției contra grupării Stat Islamic, așa cum știm, aceasta nu include trupe terestre”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Statele Unite au cerut duminică Germaniei, prin vocea reprezentantului special american pentru Siria, James Jeffrey, să furnizeze trupe terestre și așteptau un răspuns rapid. „Căutăm aici (în Germania) și printre alți parteneri ai Coaliției internaționale contra ISIS (80 de țări) „voluntari” pentru Siria, a declarat James Jeffrey, aflat în vizită la Berlin.

„De mai mulți ani, Germania aduce o contribuție importantă și recunoscută pe plan internațional Coaliției anti-ISIS”, a subliniat în răspunsul său Steffen Seibert.

Participarea geermană în cadrul Coaliției constă în principal în zboruri de recunoaștere și instruire pentru trupele irakiene.

„Suntem în prezent în discuții cu aliații americani cu privire la modul în care trebuie să se continuie angajamentul în regiune”, a adăugat Seibert.

Mandatul pentru participarea Germaniei în Siria expiră la sfâșitul lunii octombrie, urmând ca Parlamentul să se pronunțe asupra altor posibile mandate.

Președintele Donald Trump a anunțat, la sfârșitul anului trecut, retragerea unei mari părți din cei 2000 de soldați americani din nord-estul Siriei, procloamând o victorie totală asupra ISIS.

Cererea americană a declanșat dezbateri în sânul fragilei coaliții a Angelei Merkel. Partidul cancelarului, CDU (centru-dreapta), favorabil unui angajament militar crescut în teatrele de conflict, s-a declarat deschis discuțiilor, dar social-democrații s-au opus categoric.

Trimiterea de trupe terestre este un subiect politic sensibil în Germania, țară care nu iese dintr-o cultură pacifistă din cauza trecutului nazist.

Americanii au cerut trupe la sol ca sprijin al combatanților kurzi ai Forțelor democratice siriene, în nord-estul Siriei, SUA susținând alianța forțelor democratice siriene care include miliții kurde și alte grupuri rebele.

În martie, aceste forțe au cucerit ultimul bastion ISIS din Siria, chiar dacă islamiștii radicali rămân activi.

Ne puteți urmări și pe Google News