Putin vs. Trump. O plantată întreagă se așteaptă (sau nu) la o confruntare epică între noul președinte american Donald Trump și președintele Federației Ruse, invadatorul Ucrainei Vladimir Putin.
Relația Biden-Putin
Dacă atât administrația Biden cât și totalitatea structurilor europene au făcut toate eforturile pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva invadatorului, comentatorii cred că noua administrație americană va avea o altă perspectivă, probabil în bună măsură mai fermă, iar tipul de discurs diplomatic la care Donald Trump va apela se crede ca va fi cu mult mai hotărât, mai pragmatic și de ce nu mai eficient în tentativa lui de rezolvare a conflictului.
Eu cred că totul se reduce de fapt la felul în care actuala administrație americană (până pe 20 ianuarie) s-a raportat la Actul Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki, din anul 1975, document care a constituit în toți acești ani, inclusiv după căderea Cortinei de Fier unul dintre argumentele fundamentale ale stabilității globale.
Altfel spus administrația Biden a înțeles că în condițiile dificile ale agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, singura șansă de păstrare stabilă a ordinii planetare o reprezintă respectarea cu strictețe a acestui document, iar diplomația americană ca și acțiunile diplomatice ale partenerilor europeni au ținut cu strictețe de acest principiu.
Ce vor face Trump și Putin
Există însă posibilitatea ca noua administrație americană să vadă lucrurile diferit, și aceasta poate fi legată și de interpretarea declarațiilor președintelui Donald Trump în ceea ce privește viitorul Groenlandei, al Canalului Panama și chiar al Canadei.
Dacă lucrurile stau așa, jocul se va juca diferit începând cu sfârșitul lunii ianuarie 2025, pentru că el va fi construit pe cu totul alte principii, decât cele care au funcționat până la invazia rusă în Ucraina.
Au existat însă modificări teritoriale după 1990, dar acestea au fost rezultatul fie al unor înțelegeri bilaterale (permise de Actul Final de la Helsinki), cum a fost cazul dezmembrării Cehoslovaciei, fie la capătul unui război civil provocat mai ales de situația minorităților, cum s-a întâmplat în cazul dezmembrării Iugoslaviei.
Își schimbă SUA strategia?
Dacă cumva Statele Unite își vor schimba strategia, aceasta va constitui un precedent cu adevărat periculos cu consecințe globale.
Toate aceasta nu diminuează cu nimic oroarea agresiunii Federației Ruse în Ucraina și atrocitățile pe care acest război în inima Europei le-a produs.
Oricum ar fi, pentru a afla nu mai avea mult de asteptat ...