Alianța nucleară a UE „accelerează răspândirea mini-reactoarelor”
- Iuliu Vlădescu
- 18 decembrie 2024, 19:21
Alianța nucleară a UE „accelerează răspândirea mini-reactoarelor”, pentru a rezolva criza energetică ce afectează Europa și a produce, totodată, energie nepoluantă.
Bătălia pentru energie nucleară de la mini-reactoare în Uniunea Europeană
Angajament deplin pentru „accelerarea desfășurării reactoarelor modulare mici și avansate și asigurarea unui lanț de aprovizionare nuclear puternic” în UE, „inclusiv o forță de muncă calificată”.
Acesta a fost unul dintre principalele puncte exprimate de alianța pentru energie nucleară a UE după întâlnirea obișnuită desfășurată în marja Consiliului Energetic al UE, aflat în desfășurare la Bruxelles.
Președinția maghiară a UE susține energia nucleară
La întâlnire au participat cele 11 țări care fac parte din alianță (Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Țările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Suedia), susținute de Ungaria în numele președinției UE și de Italia, Belgia și Estonia cu statut de observator. De asemenea, a fost prezent și noul comisar european pentru energie, danezul Dan Jorgensen,.
„Dezvoltarea viitoarelor piețe de tehnologie cu emisii zero – cum ar fi mini-reactoarele SMR – va fi esențială pentru reziliența energetică, decarbonizare, reducerea costurilor, creșterea economică și reducerea dependențelor strategice”, precizează alianța, indicând că, „așa cum se subliniază în Planurile naționale finale pentru energie și climă deja prezentate de multe state membre, producția de energie nucleară urmează să crească în Europa până în 2050”.
Energie nucleară, vitală pentru Europa
Sursele regenerabile și eficiența energetică nu vor fi suficiente pentru a atinge un „obiectiv ambițios de reducere a emisiilor până în 2040”.
Din acest motiv, la mixul energetic din Europa va trebui să contribuie și energia nucleară, care permite producerea de energie electrică la preţ „competitiv și mai puțin expusă la fluctuațiile globale ale costului materiilor prime” mai observă țările participante.
Acestea au precizat că atomul și sursele regenerabile nu trebuie să „se opună” sau să se „obstrucționeze reciproc”, scrie publicația italiană ANSA.
(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)