UE a aprobat încă un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
- Iuliu Vlădescu
- 17 decembrie 2024, 17:31
Consiliul pentru Afaceri Externe a aprobat cel de-al cincisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul include 54 de persoane și 30 de entități responsabile pentru acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Noi sancțiuni pentru Rusia
Sancțiunile urmăresc, de asemenea, să vizeze petrolierele din afara UE, care fac parte din flota din umbră a lui Putin, care eludează mecanismul de plafonare a prețului petrolului sau care sprijină sectorul energetic al Rusiei, sau navele responsabile cu transportul de echipamente militare din Rusia sau implicate în transportul cerealelor ucrainene furate. Sunt 52 de nave incluse pe listă.
„De la începutul invaziei ruse la mijlocul lunii noiembrie 2024, UE și statele sale membre au mobilizat 124 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei și a populației sale. Această cifră include 47,8 miliarde de euro în asistență financiară din partea UE, 12,2 miliarde de euro asistență din partea statelor membre UE, 45,5 miliarde de euro în asistență militară și 1,5 miliarde de euro din veniturile din activele înghețate ale Rusiei”, a scris comisarul polonez pentru buget, Serafin, drept răspuns la o interogare parlamentară a europarlamentarului grec din cadrul ECR, Emmanouil Fragkos.
„Din asistența financiară a UE, 35,7 miliarde de euro sunt furnizate sub formă de împrumuturi și 6,8 miliarde de euro sub formă de sprijin nerambursabil, în timp ce 5,3 miliarde de euro sunt susținute prin garanții UE. Statele membre ale UE au furnizat până acum 45,5 miliarde de euro în asistență militară, din care 6,1 miliarde de euro acoperiți de instrumentul extrabugetar European Peace Facility (EPF)”, explică Serafin.
Ajutor pentru Ucraina, pe lângă sancțiuni
„Acest sprijin include 362 milioane euro pentru a finanța misiunea de asistență militară a UE pentru forțele armate ucrainene. Mai mult, 1,4 miliarde de euro din veniturile din activele suverane ale Rusiei, încasate în 2024, au fost alocate EPF”, continuă comisarul în răspunsul la interogare.
„În ceea ce privește costurile indirecte pentru economiile europene, UE a pus la dispoziție o estimare de până la 17 miliarde de euro prin intermediul statelor membre ale UE pentru a ajuta persoanele care fug de agresiune. Comisia UE a introdus flexibilitate maximă, astfel încât statele membre să poată utiliza fondurile de coeziune necheltuite pentru acest scop”, a concluzionat comisarul polonez.
Totodată, Guvernul italian a aprobat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina. Decretul – al zecelea de la începutul războiului – va fi ilustrat miercuri la COPASIR de către ministrul Apărării, Guido Crosetto. Ca și în cazul măsurilor anterioare, lista materialelor care urmează să fie trimise la Kiev este clasificată.
Reuniune la NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, îi va primi miercuri la Bruxelles pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și mai mulți lideri europeni, a anunțat Alianța luni, cu câteva săptămâni înainte de preluarea mandatului de Donald Trump.
„Secretarul general se va întâlni cu președintele Zelenski, miercuri. Alți lideri europeni sunt la Bruxelles pentru un summit european și unii dintre ei li se vor alătura pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina, în special în ceea ce privește apărarea aeriană”, a spus un oficial al Alianței.
Potrivit unor surse diplomatice, la întâlnirea informală ar trebui să participe președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk și premierul britanic Keir Starmer. Lor li se vor alătura și Antonio Costa, președintele Consiliului European, care reunește cele 27 de state membre, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cu o lună înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul în Statele Unite.
Sancțiuni pentru Rusia, și „pace drepată” pentru Ucraina
„Războiul din Ucraina este pe cale să intre în al treilea an. În peste 1.000 de zile de conflict, Federația Rusă a recurs continuu la instrumente de moarte împotriva populației ucrainene și a infrastructurii civile a țării. Intrarea în câmp a altor actori care furnizează trupe pentru agresiune, extinde conflictul, trage alarma chiar și în zone mai îndepărtate decât teatrul de război, alimentând temerile pentru o deriveă scăpată de sub control”, a spus președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, la a XVII-a Conferință a Ambasadorilor Italiei.
„Pacea necesită contribuția tuturor, în special a puterilor globale, deoarece responsabilitățile lor sunt globale, iar consecințele agresiunii împotriva legalității internaționale efectuate de Federația Rusă sunt globale”.
„Italia este alături de Kiev în angajamentul la 360 de grade pentru o pace dreaptă, care nu poate fi capitularea Ucrainei”, a spus Antonio Tajani la Conferința Ambasadorilor, subliniind că lucrăm la „o a doua conferință de pace, la care Rusia va participa și cu parteneri precum China, India și Brazilia”.
Ministrul a reamintit că, la întâlnirea miniștrilor de externe G7 de la Fiuggi, „am reiterat centralitatea sprijinirii securității energetice a Ucrainei și reconstrucției acesteia”. Și este un angajament care „ne vede în prima linie, în vederea Conferinței pentru Reconstrucție pe care o vom găzdui la Roma, în iulie”, scrie RaiNews.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)