Cine l-a sprijinit pe Călin Georgescu. Dan Andronic: Nu cred că este băgată o singură entitate statală în povestea asta. Video

Cine l-a sprijinit pe Călin Georgescu. Dan Andronic: Nu cred că este băgată o singură entitate statală în povestea asta. VideoSursă foto: Arhiva companiei

În ultimele zile, în mass-media au apărut tot mai multe referiri la legăturile posibile dintre Călin Georgescu și mișcarea legionară. În cadrul podcastului „Hai live cu Turcescu” de pe canalul de YouTube Hai România, Dan Andronic a explicat că astfel de acuze nu sunt noi în presa românească și că istoria se repetă. Consultantul politic a prezentat și mecanismele războiului hibrid și cum au funcționat acestea în cazul candidatului independent Călin Georgescu.

Robert Turcescu a ridicat în cadrul discuției o întrebare pe care mulți români și-o pun apropo de varianta scoaterii lui Georgescu din competiția electorală: „Se poate repeta scenariul Șoșoacă cu Georgescu? Sau se ajunge la revolte de stradă?”

Dan Andronic a declarat că nu se va ajunge la revolte. „Nu există premiza pentru așa ceva”. Consultantul politic a precizat că există o stare de tensiune latentă. Dar că nu este precum cea din iunie 1990, din timpul mineriadei, când în presă se scria că s-au găsit droguri și arme la PNȚCD.

Andronic a prezentat mai multe articole din perioada respectivă în care acuzele de legionarism la adresa partidelor politice și publicațiilor erau numeroase. „Mă gândeam să fac un subiect legat pentru Evenimentul Istoric din ianuarie legat de iunie 1990. Ca să explic puțin povestea cu legionarii, de unde a venit”, a explicat consultantul politic.

Dan Andronic a declarat că „Suntem în aceeași paradigmă istorică, în care s-a întâmplat aproape același lucru. Se fac același greșeli, urmând la final să avem același rezultat. (...) Ce s-a întâmplat în aceste alegeri prezidențiale va fi un ghem destul de dificil de descâlcit.”

„Istoria întotdeauna ne învață că lucrurile astea s-au mai întâmplat”

Robert Turcescu a adus în discuție în acest context și asocierea lui Călin Georgescu cu legionarii veniți la București.

„De când fac Evenimentul Istoric (...), am văzut și am citit multe documente legate de momente de tipul acesta. Nu este nevoie de mulți oameni ca să provoci dezordine. Dacă există premisele unei izbucniri populare, 20 de oameni sunt mai mult decât suficienți. Hai să ne aducem aminte. La mitingul cu Ceaușescu, la care a picat, a existat acea instalație, mașina de la armată care a generat zogomotul acela de joasă frecvență. Și niște oameni cu niște bețe de steag în care aveau înfipte cuie, cu care au împuns lumea și au creat panică. Și au fugit zeci de mii de oameni. Pe un fond, este foarte simplu, ajunge o pocnitură de pistol, o petardă. Nu îți trebuie 1.000 de oameni, pentru că nu este vorba să ataci ceva. Ci pur și simplu să provoci dezordine și panică”, a explicat Dan Andronic.

Concluzia consultantului politic este că „istoria întotdeauna ne învață că lucrurile astea s-au mai întâmplat. Istoria are marele avantaj că înregistrează toate evenimentele. Și ele sunt similare.”

Cum funcționează războiul hibrid

Pentru a oferi o mai bună înțelegere a situației, consultantul politic a explicat și ce înseamnă conceptul de război hibrid. „Este o stare de conflict în care nu se trage niciun foc de armă. Dar în care muți mase, creezi situații, amplifici conflicte. Profiți de ceea ce se întâmplă. Deci când se vorbește de o interferență a unei entități statale, nu se vorbește de o interferență în sensul că au venit rușii și i-au dat lui Călin Georgescu saci cu voturi sau bani. Ci pur și simplu că l-au ajutat. Ceea ce s-a întâmplat acolo la TikTok este mai mult decât evident că a fost ajutat de cineva. Eu nici nu cred că este băgată o singură entitate statală în povestea asta. Pentru că nu avea cum. Nu se putea întâmpla lucrul ăsta fără China. Pentru că, indiferent ce spunem, TikTokul este chinezesc, nu rusesc.”

Dan Andronic consideră că, în acest caz, s-a profitat de „o stare de tensiune care se vedea”.

Ediția podcastului „Hai Live cu Turcescu” de miercuri, 11 decembrie, poate fi vizionată integral pe canalul de YouTube „Hai România”, aici.