Mark Rutte, despre dronele căzute în Moldova: România poate ajuta, dar e o chestiune bilaterală. Video
- Viorica Gheorghe
- 3 decembrie 2024, 16:55
Republica Moldova. Secretarul General al NATO, Mark Rutte, dă asigurări că are o comunicare consistentă cu autoritățile moldovenești, în special cu șefa statului, Maia Sandu. Întrebat dacă România ar putea proteja Republica Moldova de dronele rusești, Rutte a comentat că discuțiile ar trebui purtate între cele două state.
Republica Moldova, discuții constructive cu NATO
Rutte a răspuns la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă. Aceasta a fost organizată înainte de Reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se desfășoară pe 3 și 4 decembrie.
Întrebat despre relația Republicii Moldova cu NATO, Rutte a subliniat că discuțiile sunt productive și vor continua.
„Am cel mai mare respect pentru Maia Sandu, președintele Moldovei, și comunic intens cu ea, iar acest lucru va continua”, a dat asigurări Rutte.
Rutte: România poate apăra Moldova, dar ține de voința celor două țări
Totodată, Secretarul General NATO a răspuns la întrebarea dacă România ar putea ajuta Republica Moldova să se apere de drone.
„Problema legată de drone este, cred, și o chestiune bilaterală. România și Moldova ar putea purta discuții aici, așa că nu depinde de mine. Înțeleg întrebarea, dar aș lăsa acest aspect autorităților române pentru moment. Însă puteți fi siguri că Moldova este foarte prezentă pe radarul nostru NATO. Respectăm țara, respectăm conducerea. Mai ales având în vedere ce s-a întâmplat în timpul alegerilor și referendumului. În pofida influenței externe care a existat, Guvernul a reușit să meargă înainte într-un mod calm și măsurat, alături de populație”, a declarat Mark Rutte.
Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO are loc la Bruxelles. Evenimentul cuprinde trei sesiuni. În cadrul acestora sunt discutate subiecte ce vizează situația din vecinătatea sudică a NATO, evoluţiile din Ucraina, implicarea forţelor armate din Coreea de Nord. Totodată, se va vorbi despre relaţia NATO - Ucraina, cu accent pe reformele interne şi cooperarea NATO - UE.