Republica Moldova, asigurată cu 80% din volumul necesar de gaze naturale pentru sezonul de iarnă. Când vor fi efectuate celelalte achiziții
- Ana Munteanu
- 3 decembrie 2024, 16:10
Republica Moldova. Conducerea Societății pe Acțiuni (SA) Moldovagaz a anunțat că 80% din volumul necesar de gaze pentru sezonul de iarnă sunt asigurate. În prezent, instituția se află la etapa de achiziție a volumelor de gaze pentru lunile februarie și martie 2025. La Parlament s-au desfășurat marți audieri publice privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor.
Volumul necesar de gaze naturale pentru perioada rece
În timpul audierilor, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că pentru asigurarea consumului de gaze naturale pentru perioada rece a anului sunt necesare aproximativ 725 milioane metri cubi de gaze naturale. „Până în prezent au fost achiziționate 563 milioane metri cubi de gaze, circa 80%, iar alte 163,4 milioane de metri cubi de gaze, necesare pentru lunile februarie și martie, sunt în proces de achiziție. Începând cu luna mai curent, licitațiile pentru procurarea gazelor naturale sunt desfășurate pe platforma „BRM East Energy”. În prezent, piața este foarte volatilă, inclusiv din cauza că în Europa a crescut consumul acestora”, a specificat Vadim Ceban.
Conducerea SA Moldovagaz a remarcat că achizițiile masive pentru sezonul rece au început în luna iulie, când cotațiile la TTF (bursa europeană de gaze naturale) au fost cele mai mici. „În luna mai nu au existat volume destule pentru achiziții și nici oferte. Achizițiile au începutul în luna iulie. În timpul realizării acestora este foarte important să existe un echilibru între preț și volum. Astfel, în anumite perioade am avut oferte cu un cost mai mare decât plafonul stabilit. În luna octombrie au existat semnale de preț bun. Totuși, în luna noiembrie costurile au crescut pe piață cu circa 25%”, a spus Vadim Ceban.
Stocurile făcute de Energocom
Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, a precizat că întreprinderea relaționează cu peste 20 companii mari și traderi din regiune. „Energocom are sarcina de a stoca volumele de gaze necesare pentru 10 zile și ne-am onorat această obligație. Avem gaze depozitate și deja le furnizăm pe piață”, a explicat Victor Bînzari.
În timpul audierilor, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexei Taran, a explicat că, variația prețului de achiziție a adus necesitatea de reglementare a tarifelor.„Achizițiile în perioada de vară au fost făcute gradual. Pe termen lung, se indicau tendințe de stabilizare. Totuși, la începutul lunii noiembrie s-a înregistrat o creștere a cotațiilor internaționale. Acum a fost necesară majorarea tarifului, în caz contrar se înregistrau devieri negative. În lunile de iarnă se atestă un consum mai mare. Dacă nu se intervenea, devierile negative până la finele lunii decembrie aveau să ajungă la circa 600 milioane de lei (circa 30 mil de euro)”, a afirmat Alexei Taran.
De asemenea, potrivit acestuia, creșterea prețurilor la nivel internațional au fost influențate de anumite evenimente politice. „În această perioadă, situații de scădere a prețurilor sunt foarte puțin probabile. Un alt factor este faptul că actualul sezon rece a început mai repede, astfel rata de consum este foarte mare și în UE”, a spus Alexei Taran.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a explicat, în timpul discuțiilor, cum se desfășoară procesul de achiziționare a gazelor naturale. „Ministerul Energiei nu cumpără și nu vinde gaze naturale. Instituția elaborează politici. De comercializarea gazelor se ocupă companiile. Avem ședințe și discuții cu acestea, monitorizăm piața. Guvernul și ministerul sunt preocupați de compensarea creșterilor tarifare pentru consumatori”, a remarcat Victor Parlicov.
Recomandări pentru actorii cheie din sectorul energetic
Audierile publice au fost inițiate de deputatul Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Acesta a declarat că subiectul gazelor naturale este unul extrem de important și necesită a fi discutat într-un format mai larg. „Circa 30% din consumatori utilizează gazele naturale drept sursă de căldură. Alte 20% utilizează energia termică. În cadrul discuțiilor trebuie să înțelegem motivele scumpirii și să găsim soluții pentru a reduce riscurile”, a spus Radu Marian.
În baza celor discutate, deputatul Radu Marian, a recomandat o serie de acțiuni, care ar urma să fie realizate de instituțiile responsabile în următoarele 60 de zile. Astfel, furnizorii de gaze naturale și energie termică vor prezenta un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni. „O solicitare de a noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Trebuie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte, cu formule de preț, furnizori și perioade diferite, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață”, a specificat deputatul Radu Marian.
La fel, au fost recomandate o serie de acțiuni pentru Ministerul Energiei. Printre acestea figurează evitarea intervenției directe în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. Pe de altă parte, Ministerul Energiei va depune eforturi suplimentare pentru a identifica furnizori strategici. Alte recomandări vizează activitatea SA „Energocom” și a ANRE.
Ședința a fost organizată după ce, la finele săptămânii trecute, ANRE a ajustat prețurile la gazele naturale furnizate de SA „Moldovagaz”. Astfel, din data de 1 decembrie, prețul (fără TVA) pentru consumatorii casnici este de 15 lei 50 de bani pentru un metru cub.