De ce nu ripostează Occidentul la actele de sabotaj și teroare ale Kremlinului

De ce nu ripostează Occidentul la actele de sabotaj și teroare ale Kremlinului

Dacă nu ar fi intervenit o întârziere a unui zbor de legătură, probabil că bomba incendiară s-ar fi declanșat în burta unui avion care zbura deasupra Uniunii Europene. În schimb, s-a aprins la sol într-un depozit DHL din aeroportul german din Leipzig, când un colet destinat transportului cu avionul a luat foc. Oficiali din cadrul serviciilor de informații occidentale cred că atacul, care a avut loc în iulie, a fost o acțiune de sabotaj a unor agenți ruși care plănuiau să plaseze bombe similare pe zborurile către Statele Unite.

Acțiuni agresive ale serviciilor ruse de informații

„Observăm de ceva vreme acțiuni agresive ale serviciilor ruse de informații”, a spus Thomas Haldenwang, care a demisionat recent din funcția de președinte al agenției federale de informații interne a Germaniei.

„Rusia folosește întregul set de instrumente, de la influențarea discuțiilor politice la atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, până la sabotaj la scară semnificativă”, a spus el.

Kremlinul a desfășurat de mult timp așa-numitul război hibrid împotriva țărilor europene, inclusiv campanii de dezinformare, hacking, atacuri cibernetice și interferențe electorale pentru a destabiliza societățile europene și, în ultimii ani, pentru a le determina să reducă sprijinul militar pentru Ucraina, scrie Politico.

Săptămâna trecută, Germania a declarat că două cabluri de telecomunicații submarine din Marea Baltică au fost întrerupte ca urmare a unui sabotaj.

„Trebuie să concluzionăm, fără să știm exact cine a făcut-o, că este o acțiune hibridă și trebuie să presupunem, fără să știm, că este un sabotaj”, a spus ministrul german al Apărării Boris Pistorius.

Cu câteva zile mai devreme, o navă rusă de spionaj, Yantar, a fost escortată din Marea Irlandei de marina irlandeză după ce a intrat în apele controlate de Irlanda într-o zonă care conținea resurse de energie critică și conducte și cabluri de internet.

Acțiunile Rusiei au escaladat, de asemenea, în violență totală

Este posibil ca tancurile rusești să nu ajungă în Polonia sau Estonia, dar agresiunea Moscovei este din ce în ce mai greu de respins. Un al doilea pachet-bombă similar celui din Leipzig s-a declanșat într-un depozit din apropierea orașului britanic Birmingham, în iulie, iar poliția germană anti-teroristă investighează legături cu cazuri din alte părți ale Europei.

Nils Andreas Stensønes, șeful serviciului de informații externe al Norvegiei, a declarat în septembrie că se aștepta ca Kremlinul să-și intensifice eforturile de sabotare a infrastructurii de petrol și gaze.

Oficialii occidentali suspectează că Moscova s-a aflat în spatele atacurilor incendiare din Polonia, Regatul Unit, Republica Cehă, Germania, Lituania și Letonia. Iar oficialii germani și americani spun că au dejucat un complot rusesc de asasinare a lui Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, un producător german de arme și un important furnizor de obuze de artilerie pentru armata ucraineană.

În timp ce unele guverne – în special în țările nordice și baltice – au încercat să tragă un semnal de alarmă, răspunsul colectiv din partea UE și NATO a fost până acum deosebit de modest.

„Suntem pur și simplu prea politicoși”, a declarat prim-ministrul danez Mette Frederiksen în cadrul summitului NATO din iulie. „Ei ne atacă în fiecare zi acum.”

Temeri de a fi atrași într-un conflict

O parte din motivul pasivității Europei poate fi atribuită temerilor din capitalele occidentale de a fi atrași într-un conflict pentru care nu sunt pregătiți, a spus Daniel Byman, expert în terorism și război neconvențional la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington.

„Majoritatea țărilor nu doresc să se confrunte deschis cu Rusia mai mult decât sunt deja”, a spus el. „Sunt îngrijorați de escaladare, de un ciclu dus-întors care va înrăutăți lucrurile.”

Chiar și cuvintele folosite pentru a vorbi despre atacuri reflectă timiditatea Europei, a spus Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe în exercițiu al Lituaniei.

„De ce îl numim hibrid? Pentru că, practic, atunci când îl numești hibrid, nu trebuie să faci nimic în privința asta”, a declarat Landsbergis la o conferință de securitate la Riga luna trecută. „Dacă îi spui terorism, înseamnă reacție.”

Arsenal larg de instrumente, de la sabotaj la finanțarea partidelor

Brandul de război hibrid al Kremlinului a fost dezvoltat de generalul rus Valery Gerasimov, acum șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, potrivit expertului austriac în securitate Gerhard Mangott.

„Nu înseamnă niciodată doar dezinformare și propagandă, ci un arsenal larg de instrumente, de la sabotaj la infiltrarea și finanțarea partidelor din Occident până la violarea spațiului aerian al statelor NATO de către avioanele de luptă rusești”, a spus Mangott.

În Lituania, Moscova folosește dezinformarea pentru a submina desfășurarea planificată a unei brigăzi a forțelor armate germane, parte a unui efort NATO de a-și susține flancul estic.

„Se răspândesc o mulțime de știri false, de exemplu că soldații germani au violat femei și au vrut să ocupe Lituania”, a declarat Darius Jauniškis, șeful serviciului secret lituanian. „Rusia vrea să saboteze proiectul. Luăm asta foarte în serios.”

În octombrie, Polonia a suspendat temporar – cu sprijinul liderilor UE – drepturile de azil pentru migranții care intră în țară din Belarus, premierul polonez Donald Tusk dând vina pe o creștere a sosirilor, parte din efortul Moscovei de a destabiliza Varșovia.

Rusia testează limitele

Cu toate acestea, chiar și cea mai periculoasă campanie de destabilizare a Rusiei pare calibrată cu grijă pentru a nu declanșa un răspuns colectiv din partea NATO în temeiul prevederii de apărare reciprocă a Alianței militare occidentale, cunoscută sub numele de Articolul 5.

În schimb, Kremlinul pare să crească încet presiunea pentru a vedea cât de departe poate merge. „Rusia testează limitele articolului 5 pentru a stârni incertitudinea”, a declarat la începutul acestui an Roderich Kiesewetter, un parlamentar german și fost ofițer de stat major în armata germană.

Țările NATO au discutat despre un răspuns colectiv la războiul hibrid al Rusiei, a declarat reporterilor un înalt oficial NATO înaintea summit-ului de la Washington în iulie. Chiar dacă atacurile nu se califică drept acte de război în sensul tradițional, țările ar putea invoca articolul 4, care cere consultări atunci când securitatea unei țări este amenințată.

„Nu cred că [putem] exclude acest lucru în viitor”, a spus înalt oficial NATO. „În special dacă ar fi să vedem o înrăutățire și intensificare continuă a acestui tip de activitate.”

În alianță există puțin apetit pentru confruntare

„NATO este o alianță militară defensivă care gândește în termeni de pace, chiar și pe timp de război”, a declarat generalul Thierry Burkhard, șeful statului major al apărării al Franței, pentru ziarul francez Le Figaro la începutul acestei luni. Instrumentele NATO pur și simplu nu sunt concepute pentru zona gri din „lumea concurenței și a contestației”.

„Marea problemă” cu invocarea articolului 5 în situația actuală este că „nu există o definiție clară în rândul aliaților cu privire la ceea ce înseamnă războiul hibrid”, a spus Marek Kohv, un fost oficial în apărare și informații care este acum la Centrul Internațional din Estonia. pentru think tank pentru Apărare și Securitate.

„Cealaltă problemă principală este atribuirea”, a spus Kohv. „De obicei vine puțin mai târziu.”

De exemplu, la mai bine de trei luni după ce căile ferate din Franța au fost sabotate înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, serviciile de informații ale țării încă investighează dacă Moscova se află în spatele atacului, potrivit Le Monde .

Un alt obstacol este apartenența la NATO a țări precum Ungaria și Turcia, „țări care au arătat simpatie față de Rusia”, a spus Byman de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, făcând mai dificilă pentru alianța militară bazată pe consens să ia decizii semnificative. împotriva Moscovei.

Cu toate acestea, guvernele europene demonstrează o dorință din ce în ce mai mare de a atribui Rusiei actele de sabotaj.

A face acest lucru, potrivit ministrului eston al apărării, Hanno Pevkur, este primul pas în riposta. „Când se întâmplă ceva, pur și simplu faceți public”, a spus Pevkur. „Du-te să arăți că acești tipi au fost angajați de la serviciile ruse, iar acești tipi au condus aceste atacuri, obținând bani din Rusia.”

UE reacționează la sabotaj, cu sancțiuni

În timp ce se feresc de confruntarea directă, țările UE și NATO își intensifică treptat eforturile pentru a contracara războiul hibrid al Rusiei.

În 2021, ca răspuns la un efort rusesc de a submina alegerile prezidențiale din Franța din 2017, Paris a înființat o agenție guvernamentală numită Viginum pentru a contracara interferențele digitale străine.

De atunci, guvernul francez a acuzat Rusia că se află în spatele unei campanii online pentru a crea panică în legătură cu proliferarea ploșnițelor de pat la Paris și că leagă focarul de sosirea refugiaților ucraineni.

Serviciile de informații franceze suspectează, de asemenea, Moscova că i-a însărcinat pe o serie de cetățeni bulgari și moldoveni să deseneze graffiti antisemite pe străzile Parisului, pentru a stârni tensiunile interne legate de războiul dintre Israel și Hamas.

În Suedia, guvernul a înființat o „agenție specială pentru apărare psihologică” pentru a identifica și contracara dezinformarea.

O nouă prioritate pentru NATO și UE: acțiuni anti-sabotaj

Protejarea infrastructurii critice a devenit, de asemenea, o nouă prioritate pentru NATO și UE.

În februarie 2023, după sabotarea conductelor Nord Stream, NATO a creat o nouă Celulă de Coordonare a Infrastructurii Submarine pentru a evalua vulnerabilitățile și a coordona eforturile dintre guvernele NATO și sectorul privat. Un nou grup operativ UE-NATO privind reziliența infrastructurii critice a fost creat, de asemenea, în martie 2023.

cabluri, energie

cabluri, energie / Sursa foto: Arhiva EvZ

Luna trecută, miniștrii apărării din Germania și Norvegia, Boris Pistorius și Bjørn Arild Gram, au declarat în marginea reuniunii miniștrilor apărării NATO că doresc ca aliații să creeze cinci centre regionale pentru a monitoriza și proteja infrastructura submarină precum liniile de telecomunicații, conductele de gaz. și interconexiuni electrice.

De asemenea, țările europene încearcă să riposteze cu sancțiuni. În octombrie, UE a stabilit oficial un nou cadru care permite blocului să vizeze indivizi și entități implicate în războiul hibrid al Rusiei – inclusiv interferența electorală, sabotajul, dezinformarea, atacurile cibernetice și instrumentalizarea migranților.

Sancțiunile posibile includ înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie. „Răspunsul UE rămâne unit și hotărât”, a declarat ministrul suedez de externe Maria Malmer Stenergard într-o declarație trimisă prin e-mail. „Rusia nu va reuși să submineze rezistența și stabilitatea UE și a statelor sale membre.”

Până acum, UE și NATO au avut puțin succes în a descuraja Rusia

Sancțiunile legate direct de războiul din Ucraina au avut un impact limitat până acum, așa că nu este clar dacă noul regim va fi eficient.

„Europenii trebuie să răspundă într-un mod mult mai uni, mai puternic”, a spus Byman de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Ajutorul militar [către Ucraina] ar trebui intensificat pentru a arăta că eforturile Rusiei au un efect invers.”

Pe lângă creșterea cheltuielilor pentru apărare, țările trebuie să intensifice securitatea internă, inclusiv poliția, serviciile interne de informații și schimbul de informații între guvernele aliate, a spus Kohv, de la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate.

„Dacă ratam această oportunitate, Rusia va câștiga doar mai multă tracțiune”, a spus Kohv. „Trebuie să ne amintim că ei imită practic doctrina de sabotare a Războiului Rece al Uniunii Sovietice”.

Una dintre cele mai puternice răspunsuri ale Europei a făcut, în mod pervers, mai dificilă urmărirea crimelor până la autori.

Agenți de „unică folosință” folosiți la sabotaj

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, guvernele europene au expulzat peste 700 de spioni ruși care se dădeau drept diplomați.

Ca răspuns, Kremlinul a apelat la recrutarea așa-zișilor agenți de unică folosință, uneori prin canale Telegram. Ei sunt în mare parte tineri vorbitori de limbă rusă, cunoscători de IT, între 20 și 30 de ani, adesea cu antecedente penale. Unii sunt motivați ideologic, alții o fac pentru bani, plătiți în criptomonede.

Oficialii serviciilor de informații au spus că acel colet care a luat foc în Leipzig ar fi putut fi plantat de un agent de unică folosință care poate nici măcar nu știa că punea o bombă incendiară. În aprilie, în Marea Britanie, un britanic a fost acuzat de desfășurare de activități ostile în beneficiul Moscovei.

Lucrul important, a spus Arndt Freytag von Loringhoven, un fost ambasador german care a fost primul șef al informațiilor NATO, este că Europa se trezește în fața amenințărilor și face ca Rusia să plătească un preț.

„Suntem adormiți”, a spus von Loringhoven. „Dar, comportamentul agresiv trebuie să aibă costuri politice.”

Ne puteți urmări și pe Google News