Cum poți să scapi de pistrui. Ghid complet de la un specialist dermatolog

Cum poți să scapi de pistrui. Ghid complet de la un specialist dermatologSursa foto: Arhiva companiei/ Dr Ana Grigorescu

Pistruii, acele mici pete pigmentate care apar adesea pe față și pe alte zone expuse la soare, sunt pentru unii un semn distinctiv. Pentru alții reprezintă o sursă de disconfort estetic. Dar ce sunt exact pistruii, cum apar și, cel mai important, cum poți să scapi de ei în mod eficient și sigur?

Pistruii sunt mici pete pigmentate care apar pe piele ca urmare a acumulării localizate de melanină. Acesta este pigmentul care ne dă culoarea pielii, a ochilor și a părului. Aceștia sunt inofensivi din punct de vedere medical. Totuși, pot deveni mai evidenți sau mai numeroși în urma expunerii la soare.

Ce sunt pistruii?

Pistruii apar de obicei pe față, umeri, brațe și alte zone expuse frecvent la radiațiile ultraviolete (UV). Ei sunt mai des întâlniți la persoanele cu piele deschisă la culoare. Sunt cauzați în principal de factori genetici și de expunerea la soare. O persoană cu o predispoziție genetică poate observa cum pistruii se intensifică după perioade lungi de expunere la razele UV. Acest fenomen este similar modului în care pielea noastră dezvoltă bronzul ca reacție la soare.

Deși pistruii nu sunt dăunători pentru sănătate, unele persoane doresc să-i reducă sau să-i elimine din motive estetice. Dr. Ana Grigorescu, medic dermatolog în cadrul Dr. Leventer Dermato-Estetică, explică faptul că protecția solară este esențială pentru a preveni apariția sau intensificarea pistruilor. "Cel mai bun mod de a preveni apariția pistruilor este folosirea zilnică a unei creme cu protecție solară cu spectru larg, de preferat cu SPF 50+. Expunerea repetată la radiațiile UV stimulează producția de melanină, ceea ce intensifică apariția pistruilor", explică Dr. Ana Grigorescu.

Cum se tratează?

Un aspect important pe care specialistul îl subliniază este faptul că leacurile băbești pentru pistrui nu funcționează și pot face mai mult rău decât bine. „Întotdeauna le spun pacienților mei să fie foarte atenți la sfaturile și rețetele pe care le găsesc pe internet sau de la alte persoane. Utilizarea sucului de lămâie, a oțetului de mere sau a altor substanțe dure pe piele poate provoca iritații severe și chiar arsuri, mai ales în cazul pielii sensibile", avertizează medicul. "În plus, aceste metode nu oferă rezultate durabile și pot duce la pigmentare post-inflamatorie, agravând problema".

Pentru cei care își doresc să reducă sau să elimine pistruii, există mai multe opțiuni de tratament. Acestea variază în funcție de tipul și severitatea lor.

„Cremele cu substanțe precum acidul kojic, vitamina C sau retinoizi sunt frecvent recomandate pentru a estompa treptat pistruii. Aceste substanțe au proprietăți de decolorare care pot ajuta la uniformizarea tonului pielii. Alternativ, peeling-urile chimice utilizează substanțe acide pentru a exfolia straturile superficiale ale pielii, stimulând regenerarea celulară. În acest fel, petele pigmentare, inclusiv pistruii, devin mai puțin vizibile. Una dintre cele mai eficiente metode moderne de a scăpa de pistrui este terapia cu laser, iar tehnologiile de ultimă generație, precum Stellar M22, sunt special concepute pentru a ținti pigmentul acumulat în piele, distrugându-l fără a afecta țesuturile din jur. Tratamentul este rapid, minim invaziv și are rezultate vizibile după câteva ședințe", explică dermatologul.

Ne puteți urmări și pe Google News