Euro riscă să se devalorizeze dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA

Euro riscă să se devalorizeze dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA

Economiștii sunt de acord că o victorie a lui Donald Trump la alegerile din SUA ar putea slăbi moneda euro față de dolar.

Dar, pe măsură ce cresc șansele unei victorii a lui Trump, în luna dinaintea votului moneda unică europeană a scăzut deja cu peste 2%.

Potrivit unor analiști, dacă republicanii ar obține controlul deplin asupra Congresului, euro ar putea să scadă ajungând chiar la paritate cu dolarul sau şi mai rău.

Cu toate acestea, datele obținute în timpul ultimei președinții Trump (din 2016 până în 2020) sugerează că s-a întâmplat contrariul – cel puțin în primul său an de mandat.

La ce s-ar putea aştepta investitorii?

Un mecanism principal care împinge euro în jos este reprezentat de taxele vamale propuse de Trump. Magnatul a spus că ar putea impune un tarif de 60% pentru importurile din China și de 10% pentru mărfurile din alte țări.

Economiștii au avertizat că astfel de tarife ar putea crește inflația în Statele Unite, deoarece costul mai mare al mărfurilor importate ar determina multe companii să transfere aceste cheltuieli către consumatori.

Efectul ar putea fi exacerbat și mai mult dacă producătorii americani, protejați de concurența străină, își majorează prețurile.

Creșterea inflației în Statele Unite ar putea determina un răspuns mai agresiv din partea Rezervei Federale. Banca centrală, însărcinată cu controlul inflației, ar putea fi obligată să majoreze ratele dobânzilor pentru a contracara presiunile asupra prețurilor rezultate din tarife.

Între timp, Europa, ale cărei exporturi ar fi afectate de atitudinea protecționistă a Statelor Unite, ar putea suferi o încetinire a creșterii economice, ceea ce ar determina Banca Centrală Europeană (BCE) să ia în considerare o politică monetară mai relaxată pentru a-și susține economia.

Ce ar produce în Europa o victorie a lui Trump

Dacă Rezerva Federală crește ratele în timp ce BCE le reduce, diferența de dobândă ar putea duce la creșterea bruscă a dolarului față de euro, pe măsură ce investitorii se îndreaptă către active americane cu randament mai ridicat.

Această divergență în politica monetară este adesea un factor determinant în fluctuațiile cursului de schimb și, în acest scenariu, ar putea împinge euro spre paritatea cu dolarul.

Pe lângă tarife, o nouă administrație Trump ar putea urma politici mai stricte de imigrare. O reducere a imigrației ar limita probabil disponibilitatea forței de muncă în Statele Unite, punând din ce în ce mai multă presiune supra salariilor, pe măsură ce întreprinderile se luptă să angajeze lucrători.

În plus, creșterea salariilor ar putea contribui la inflație, întărind nevoia unei politici monetare mai restrictive din partea Rezervei Federale. Acest scenariu ar putea duce la o susţinere suplimentară a dolarului, dezavantajând și mai mult moneda euro.

Banca Centrală Europeană, zona euro

Banca Centrală Europeană. Sursa foto: corporateeurope.org

Estimările analiștilor

„O eventuală victorie a lui Trump ar putea duce la schimbări de politici menite să stimuleze creșterea economică a SUA prin cheltuieli interne și o atitudine comercială mai protecționistă”, a menționat Luca Santos, analist valutar la ACY Securities.

„Un astfel de scenariu duce adesea la un dolar mai puternic, deoarece investitorii pariază pe un climat economic favorabil pentru activele americane”. Georgette Boele, strateg pentru metale prețioase la ABN Amro, a remarcat impactul politicilor comerciale ale lui Trump asupra performanței dolarului.

„Piețele au anticipat mai puține reduceri de dobândă pentru FED în acest an, în urma datelor puternice din SUA, dar mai multe pentru BCE”, a spus el.

Schimbările continue ale sondajelor înainte de alegeri au crescut volatilitatea dolarului, șansele lui Trump influențând mișcările pe termen scurt ale pieței, a adăugat Boele.

Trump + control al Republicanilor în Congres = creștere a dolarului

Experţii în strategii de la BBVA Alejandro Cuadrado și Roberto Cobo au prezis că, în cazul victoriei lui Trump, în special cu controlul republican deplin asupra Congresului, euro ar putea scădea sub 1,08 dolari. Dacă va câştiga în schimb Kamala Harris, ei estimează o slăbire a dolarului.

Analistul Michael Cahill de la Goldman Sachs estimează că „implicațiile divergente ale politicii monetare pentru Statele Unite și Europa ar putea slăbi moneda euro cu aproximativ 3 la sută”. În cazul în care Trump ar introduce tarife ample și reduceri de taxe interne, Cahill sugerează că euro ar putea scădea în continuare, potențial cu 10%, aducând moneda sub paritatea cu dolarul.

Victoria lui Trump din 2016 a întărit inițial dolarul, în timp ce euro a scăzut de la 1,10 dolari în octombrie, la 1,0340 dolari la începutul lui 2017. Însă, aşa cum a scris recent Stefan Gerlach, economist șef la EFG Bank, AG, alegerile din SUA au dus la o creștere semnificativă a ratelor dobânzilor din SUA, deoarece piețele se așteptau ca politicile economice ale lui Trump să stimuleze creșterea și inflația.

Ca urmare, diferența de randament dintre obligațiunile din SUA și cele germane s-a extins, punând presiune în scădere asupra monedei euro în lunile care au urmat victoriei lui Trump.

Evoluțiile cursului euro-dolar nu depind doar de alegerea lui Trump

Cu toate acestea, din ianuarie până în septembrie 2017, procesul a fost inversat: diferența de dobândă în favoarea Statelor Unite s-a redus la 1,85 la sută, iar dolarul s-a devalorizat la 1,19 dolari pe euro.

Doi factori au jucat un rol-cheie: dolarul a inversat cursul ca urmare a întârzierilor în programul economic al lui Trump și creșterea zonei euro s-a îmbunătățit. Iar în Europa, stabilitatea politică, după victoriile electorale pro-UE din Franța și Țările de Jos, a fost un impuls-cheie pentru moneda euro.

Din februarie 2018 până în martie 2020 euro a scăzut de la 1,25 USD la 1,06 USD, deoarece inflația din zona euro a rămas constant sub ținta de 2%, în timp ce Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor.

Cu toate acestea, în urma pandemiei de Covid-19 euro a revenit, deoarece FED a adoptat politici monetare extrem de atractive, urcând la 1,18 dolari în noiembrie 2020, când Joe Biden a câștigat alegerile din SUA.

În general, din noiembrie 2016 până în noiembrie 2020 - mandatul prezidențial al lui Trump - valoarea monedei euro a crescut de la 1,10 USD la 1,18 USD.

Ce s-ar putea schimba de data asta

Deși o alunecare a monedei euro spre paritatea cu dolarul este departe de a fi garantată, sub administrația Trump există mai mulți factori care ar putea crește acest risc, în special pentru investitorii care monitorizează îndeaproape cursul de schimb euro-dolar.

Un amestec de protecționism reînnoit al SUA, inflația în creștere și politicile divergente ale băncilor centrale ar putea juca un rol-cheie. Deoarece inflația este deja o preocupare majoră pentru SUA, orice presiune suplimentară din partea tarifelor sau a politicilor mai dure de imigrare ar putea determina un răspuns rapid din partea Rezervei Federale, probabil sub forma unei politici monetare mai stricte.

BCE, în schimb, se confruntă cu perspective economice diferite, deoarece creșterea europeană rămâne mai vulnerabilă la șocurile externe. Dacă tarifele americane au un impact disproporționat asupra exporturilor europene, BCE ar putea răspunde printr-o relaxare suplimentară, ceea ce ar mări diferența de dobândă și ar crește presiunea descendentă asupra monedei euro.

(Articol de Piero Cingari, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)