Scandal cu scurgeri de informații secrete în Israel
- Iuliu Vlădescu
- 4 noiembrie 2024, 08:17
Un purtător de cuvânt de la Biroul Premierului din Israel, Eli Feldstein, este suspectat de scurgeri de informații care ar fi putut afecta eforturile de eliberare a ostaticilor deținuți de teroriștii palestinieni.
Fost consilier al lui Ben Gvir și purtător de cuvânt al IDF, Eli Feldstein a lucrat îndeaproape cu Biroul Primului Ministru, în ciuda eșecului său de a trece examinarea pentru autorizația de securitate. În același timp, identitățile altor trei suspecți din acest scandal sunt încă ținute secrete.
Cum a pornit cel mai recent scandal din Israel
Eli Feldstein, un purtător de cuvânt care lucrează cu Biroul Primului Ministru, este acuzat că a divulgat informații strict secrete cu implicații de securitate națională către instituțiile media europene, potrivit unei decizii publicate duminică seara de șeful Curții de Magistrați din Rishon Lezion, Menahem Mizrahi.
Numele celorlalți trei suspecți rămân secrete, a decis instanța, care a confirmat însă că aceștia au avut legătură cu apărărarea.
„Investigația a început după ce au apărut suspiciuni semnificative la Shin Bet și IDF – inclusiv ca urmare a unor articole din media – că informații secrete și sensibile au fost preluate de la IDF și difuzate ilegal, stârnind îngrijorări cu privire la atingeri grave la adresa securității naționale și la punerea în pericol a surselor informațiilor”, a explicat instanța.
„Ca urmare, s-ar fi putut aduce prejudicii capacității organismelor de apărare de a atinge obiectivul de a elibera ostaticii”, au mai spus judecătorii.
Premierul Netanyahu, acuzat de implicare în scandal
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că nimeni din biroul său nu a fost arestat sau investigat și a respins criticile care susțineau că scurgerile de informații au fost oportune din punct de vedere politic pentru el.
Totuși, potrivit mai multor ziare, Feldstein a funcționat ca angajat al biroului premierului și a fost frecvent pe orbita apropiată a premierului. El este văzut alături de Netanyahu în diferite fotografii din ultimul an.
Ziarul Kan a scris despre Feldstein că, din punct de vedere tehnic lucra pentru directorul general al biroului premierului și nu în biroul propriu-zis, din cauza eșecului unui test poligraf, ceea ce l-a făcut ineligibil pentru autorizația de securitate necesară pentru a lucra la biroul premierului, dar că ar fi fost în contact strâns cu premierul.
Documentele scurse ar fi stat la baza unui articol din Jewish Chronicle, o publicație cu sediul la Londra, material care a fost ulterior retras și care sugera că teroriștii palestinieni din Hamas au plănuit să scoată ostaticii din Gaza prin Egipt. De asemenea, este citat un articol din ziarul german Bild, care spunea că teroriștii palestinieni vorbeau despre ostatici ca despre o formă de război psihologic împotriva Israelului.
Eli Feldstein, arestat preventiv de poliția din Israel
Cazul a devenit public pentru prima dată vineri, la patru zile după ce Feldstein a fost arestat preventiv de poliție, cel puțin până marți, când este programată o altă audiere.
Ynet spune că anchetatorii examinează patru probleme separate în caz: scurgerea de documente strict secrete; permisiunea acordată unui consilier fără autorizație de securitate să participe la întâlniri și să intre în spații interzise pentru el, neglijență în manipularea documentelor clasificate și utilizarea documentelor pentru a influența opinia publică.
Unii dintre suspecții din ancheta în curs ar putea risca până la 15 ani de închisoare, mai spune Ynet, citând un oficial familiarizat cu detaliile.
A lucrat pentru actualul ministru al Securității Naționale
Feldstein, în vârstă de 32 de ani, fusese ofițer în unitatea de purtători de cuvânt ai armatei, fiind purtător de cuvânt al batalionului religios Netzah Yehuda și al Diviziei de Cisiordania a armatei.
El a fost la un moment dat ofițer de operațiuni în cadrul unității purtătorului de cuvânt al IDF, câștigând aplauze ca fiind prima persoană ortodoxă în acest rol, potrivit site-ului de știri Ynet.
După eliberarea din armată, a lucrat pentru scurt timp ca purtător de cuvânt al lui Itamar Ben Gvir, actual ministru al Securității Naționale.
Ce erau documentele scurse din Israel
Sâmbătă, Biroul Premierului nu a negat acuzațiile că un document a fost scurs din biroul lui Netanyahu, dar a comunicat că purtătorul de cuvânt „nu a participat niciodată la discuții de securitate, nu a fost expus și nu a primit informații clasificate și nu a participat la vizite secrete”.
„Documentul publicat nu a ajuns niciodată la Biroul Primului Ministru de la Direcția de Informații Militare a IDF, iar premierul a aflat despre el din presă”, a afirmat PMO.
Reamintim că, pe 6 septembrie, ziarul german Bild a publicat un raport care a citat un document capturat în Gaza care indica faptul că principala preocupare a teroriștilor Hamas în negocierile de încetare a focului cu Israel a fost de a-și reabilita capacitățile militare, și nu de a atenua suferința populației civile din Gaza.
Documentul data din primăvara anului 2024, despre care Bild a spus că l-a obținut în exclusivitate, fără a oferi detalii suplimentare. Se spunea că documentul a fost găsit pe un computer din Gaza care aparținea liderului de atunci Hamas, Yahya Sinwar.
IDF a lansat la acea vreme o anchetă cu privire la scurgerea de informații și a spus că documentul a fost găsit în Gaza în urmă cu aproximativ cinci luni și nu a fost scris de Sinwar, ci era mai degrabă un document de recomandare întocmit de un ofițer Hamas de nivel mediu.
Biroul Premierului vs. liderii de opoziție din Israel
Biroul Premierului consideră „ridicol” să susțină că un articol plin de simpatie din Bild „a cauzat orice prejudiciu negocierilor pentru eliberarea ostaticilor sau securității Israelului”.
În ceea ce privește articolul retras de Jewish Chronicle, care spunea că a fost descoperit un document în Fâșia Gaza care dovedește că Sinwar plănuia plece cu ostaticii în Iran, IDF a declarat că nu cunoaște vreun astfel de document.
Liderul opoziției, Yair Lapid, l-a acuzat pe Netanyahu e fie este prea incompetent pentru a conduce Israelul în timp de război, fie că a fost „complice la una dintre cele mai grave infracțiuni de securitate”. Lapid a solicitat ca ancheta să includă o investigație care să stabilească dacă Netanyahu a ordonat scurgerile.
Iar liderul partidului Unitatea Națională, Benny Gantz, fost membru al cabinetului de război, a declarat că afacerea este „dovada” afirmațiilor sale anterioare conform cărora considerentele politice dăunează deliberărilor de securitate.
„Spre deosebire de impresia pe care încearcă să o creeze în Biroul Primului-Ministru, aceasta nu este o suspiciune de scurgere de informații, ci de secrete de stat folosite în scopuri politice”, a spus el, vorbind alături de Lapid.
„Dacă informațiile sensibile de securitate sunt furate și devin un instrument într-o campanie de supraviețuire politică, aceasta nu este doar o infracțiune penală, este o crimă națională”, a mai acuzat Gantz, potrivit Times of Israel.