Alegeri anticipate fără deznodământ în Bulgaria: Blocajul politic persistă după al șaptelea scrutin

Alegeri anticipate fără deznodământ în Bulgaria: Blocajul politic persistă după al șaptelea scrutin

Coaliția GERB-SDS a reușit să obțină majoritatea voturilor în alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, potrivit exit-pollurilor realizate de agențiile sociologice Trend și Gallup International, la comanda televiziunii NOVA TV. Cu toate acestea, situația indică o probabilitate mare ca Bulgaria să nu obțină stabilitatea mult dorită, iar formarea unei majorități parlamentare să rămână dificilă.

Rezultatele exit-pollurilor și configurația parlamentului

Conform datelor oferite de Agenția Trend, GERB-SDS a câștigat scrutinul cu 26,1% din voturi. A doua forță politică în urma votului este coaliția „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată” (PP-DB) cu 14,3%, urmată de formațiunea „Renaștere”, cu 13,6%. Alte partide care au trecut pragul electoral includ „Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi - Nou început” cu 9,6%, „Alianţa pentru Drepturi şi Libertăţi” cu 7,7%, „BSP - Stânga Unită” cu 7,6%, și „Există un Astfel de Popor” (ITN) cu 6,8%. În jurul pragului de 4% s-au situat partidele „Măreție” cu 4,1% și MECI („Moralitate-Unitate-Onoare”) cu 4,0%.

Potrivit agenției Gallup International, GERB-SDS a obținut 25,1% din voturi, urmat de PP-DB cu 15,4%, „Renaștere” cu 13,8%, „BSP - Stânga Unită” cu 8,1%, „Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi - Nou început” cu 7,7% și „Alianţa pentru Drepturi şi Libertăţi” cu 7,3%. Gallup indică faptul că și partidele „Măreție” și MECI sunt foarte aproape de intrarea în parlament, cu 4,7%, respectiv 4,1% din voturi, conform Nova TV.

Sursa: Facebook/ Boiko Borissov

O criză politică ce se adâncește

Aceasta este a șaptea rundă de alegeri parlamentare organizată de Bulgaria în ultimii patru ani. Începutul instabilității politice datează din 2020, când protestele anticorupție au cerut reforme profunde și au criticat guvernul de coaliție condus de GERB, partidul fostului prim-ministru Boïko Borissov. De atunci, niciuna dintre tentativele de a forma un guvern stabil nu a avut succes, iar partidele pro-europene au fost blocate de dispute interne și rivalități.

După alegerile din iunie, Bulgaria a rămas fără o majoritate stabilă în parlament. Coaliția GERB-PP, formată cu scopul de a facilita guvernarea și a susține direcția pro-europeană, s-a destrămat în martie, declanșând criza politică actuală. Ambele partide au viziuni similare privind aderarea la UE și susțin economia de piață, însă conflictele interne au împiedicat colaborarea.

Perspectivele pentru Bulgaria

Pe lângă efectele asupra economiei, blocajul politic are consecințe grave și asupra altor planuri strategice ale Bulgariei, inclusiv integrarea în zona euro și aderarea la spațiul Schengen. De asemenea, instabilitatea face dificilă accesarea fondurilor europene necesare modernizării infrastructurii și sprijinirii economiei bulgare.

În timp ce rezultatele alegerilor din octombrie au reconfirmat popularitatea GERB-SDS, lipsa unei majorități clare în parlament continuă să limiteze orice încercare de a forma un guvern eficient. Prin urmare, Bulgaria rămâne în impas politic, în ciuda unui vot clar al populației care și-a exprimat dorința de schimbare și stabilitate.