Bătălii pentru apărare în Carpați. Armata Română a luptat pe viață și pe moarte
- Florian Olteanu
- 27 octombrie 2024, 14:05
Bătălii pentru apărare în Carpați. Toamna anului 1916 a fost una în care Armata Română a fost în defensivă, reușind să reziste uneori cu succes.
Două bătălii sunt importante și au loc aproape în aceeași perioadă în Carpați. Eroismul Armatei Române nu poate fi contestat.
Frontul din Carpați -Bătălia de pe Jiu
În Carpați, Bătălia de pe Jiu a avut loc în perioada 23-29 octombrie 1916. Puterile Centrale vizau să se apropie cât de repede puteau de București și, în acest sens au atacat și dinspre Rucăr-Bran. O ofensivă a Puterilor Centrale fusese pe Cerna, dinspre Orșova spre Turnu-Severin iar românii rezistaseră în perioada de sfârșit a lunii august și de început a lunii septembrie 1916.
Așadar, pe Jiu, trupele Puterilor Centrale au dorit să suplimenteze efortul ofensiv față de direcțiile principale, dinspre Severin spre Craiova și București, respectiv dinspre Brașov, prin Rucăr-Bran spre Câmpulung Muscel pentru a descărca efectivele în Câmpia Română. Armata Română a rezistat eroic ba chiar a trecut în urmărirea trupelor Puterilor Centrale. Acestea realizaseră la 3 octombrie ocuparea Petroșanilor, de unde românii au trebuit să se retragă și apoi se îndreptaseră spre Defileul Jiului, pentru a trece granița aflată în amonte de Mânăstirea Lainici
Atacul decisiv s-a dat la Vama Veche. Trupele Puterilor Centrale au străpuns apărarea amenințând direct localitatea Bumbești-Jiu și Târgu Jiu. Armata și formațiunile de civili români, în majoritate țărani au rezistat, au fortificat linia de apărare. Atacul din 26 octombrie 1916 a fost oprit, până pe 29 octombrie, românii urmărind trupele Puterilor Centrale. Totuși, din cauza lipsei aprovizionării, urmărirea s-a încheiat. La începutul lunii noiembrie o altă bătălie se va da la Târgu Jiu, în aceeași perioadă cu Bătălia de la Turnu Severin. Era vizată ocuparea Craiovei, urmată de înaintarea spre Olt și spre Argeș, amenințând Bucureștiul în noiembrie 1916.
Frontul din Carpați -Bătălia de la Dragoslavele
Bătălia de a Dragoslavele din 26-27 octombrie 1916 se încadrează în Bătălia pentru Rucăr-Bran care are loc în perioada 9-23 octombrie 1916. Trupele Puterilor Centrale înfrâng două divizii românești reușind să ocupe Rucărul și să descarce prin trecătoarea Rucăr-Bran. Trupele române se regrupează în localitatea argeșeană Dragoslavele.
Obiectivul trupelor Puterilor Centrale era să ocupe Câmpulung, străpungând frontul din Carpați. Românii au reușit să respingă înaintarea, ba chiar să ia 300 prizonieri austrieci din Corpul I rezervă. Inamicul s-a abținut de la acțiuni ofensive dar Armata Română, riscând să fie învăluită, a decis să se regruăpeze ordonat, de aceea inamicul va reuși să ajungă la Câmpulung abia la 29 noiembrie 1916,
Epilog
Cele două bătălii din Carpați au întârziat ocuparea Capitalei, la fel cum au făcut-o și bătăliile de pe Cerna și de la Turnu Severin. Totuși, după succesele românești de la Târgu Jiu, Dragoslavele, inamicul a înaintat spre Craiova și Câmpulung. Totul depindea de regruparea de la Neajlov Argeș, bătălie care urma să aibă loc începând cu 12 noiembrie 1916.