Un nou vaccin împotriva cancerului. Medic: Poate activa toate părțile sistemului imunitar
- Emma Cristescu
- 23 octombrie 2024, 13:23
Veste bună pentru pacienții cu cancer.Cercetătorii de la Universitatea Columbia au făcut un vaccin experimental folosind bacterii modificate genetic care a reușit să oprească creșterea tumorilor și chiar să distrugă complet unele forme grave de cancer. Aceștia sunt foarte încântați de noul vaccin.
Veste bună pentru pacienții cu cancer
Dr. Andrew Redenti, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, a explicat pentru monitorulcj: „Avantajul major al metodei noastre este că poate activa toate părțile sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Credem că acesta este motivul pentru care funcționează atât de bine împotriva tumorilor avansate, care până acum au fost foarte greu de tratat”.
Tratamentul distruge doar celulele canceroase
Bacteriile sunt modificate genetic pentru a recunoaște și ataca specific celulele canceroase ale fiecărui pacient. Practic, ele distrug doar celulele rele și le păstrează intacte pe cele bune. Cercetătorii au spus că vor testa în curând acest vaccin pe oameni.
„Putem crea tratamente mai eficiente care ajută propriul sistem imunitar al pacientului să detecteze și să distrugă celulele canceroase. Ne apropiem de momentul în care vom putea testa această terapie la oameni”, afirmă profesorul Nicholas Arpaia, care a condus cercetarea.
Vaccinul poate fi personalizat pentru fiecare pacient. Tumorile sunt diferite de la un pacient la altul, iar acestea răspuns doar la anumite bacterii.
Vaccin împotriva cancerului pulmonar, în teste pe oameni
Recent, un pacient din Marea Britanie a fost unul dintre primii europeni care a participat la un studiu global inovator pentru un vaccin împotriva cancerului pulmonar. Vaccinul, cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de BioNTech, folosește tehnologia ARNm mesager (ARNm) - similară cu unele vaccinuri Covid - pentru a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.
„Punctul forte al acestui vaccin este orientarea tratamentului strict către celulele tumorale. În acest fel sperăm să putem demonstra, în timp, că tratamentul este eficient împotriva cancerului pulmonar, lăsând în același timp alte țesuturi neafectate” , a spus într-un comunicat dr. Sarah Benafif, care conduce studiul.