Ana Guțu: Votul rusesc în cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din Republica Moldova, pericol iminent
- Angelina Olaru
- 22 octombrie 2024, 20:40
Republica Moldova. Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României, semnalează dezastrul pe care l-ar putea aduce votul rusesc în cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din Republica Moldova. Ea se întreabă, de ce Inspectoratul General de Poliție a anunțat doar cu câteva zile până la alegeri, despre rețeaua de 130 000 de cetățeni, finanțați de Ilan Șor, din bani rusești, pentru a compromite alegerile și referendumul? De ce această rețea nu a fost destructurată, demantelată, în cei trei ani de guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)?!
Cine e vinovat de rezultatul rușinos al referendumului
„Eșecul major al referendumului din Republica Moldova trebuie să și-l asume Maia Sandu, guvernarea PAS și mass-media, plătite copios din bani europeni, care nu au reușit să educe electoratul. N-au reușit să-l convingă de faptul că UE este un spațiu civilizațional spre care trebuie să tindem”, opinează prof. univ. dr. Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României, în emisiunea „Ochiul inteligent”.
Lecțiile scrutinului electoral, învățate cu Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României
„Republica Moldova este un stat post-totalitar, care încă nu a finalizat tranziția de la statul post-totalitar comunist către un stat democratic, în care libertatea de exprimare și de-a alege, cu adevărat, s-a debarasat de umbrele trecutului. Mentalitățile sociale peste Prut se schimbă foarte greu. Aceasta este prima lecție a alegerilor de duminică. Anume din motivul că Republica Moldova nu este pregătită pentru o cale plebiscitară în a-și decide soarta. Acolo, referendumurile mereu vor fi sortite eșecului. Chiar dacă plebiscitul din 20 octombrie a trecut cu un scor la limită.
Am văzut cum Republica Moldova imediat s-a colorat în roșu, pentru că foarte multe raioane au votat împotriva modificării Constituției, în vederea introducerii normei pro-europene. Inclusiv raioanele care se află pe malul Prutului, care au beneficiat de fonduri europene și românești au votat NU la referendum”, a spus Ana Guțu.
Am riscat să întoarcem Republica Moldova înapoi, cu un deceniu-două
Fostul secretar de stat al Guvernului de la București atrage atenția că alegerile din Republica Moldova au fost salvate, a câta oară, de diasporă! „Eu cred că acest vot salvator, salutar ne vine, începând cu 2009. Anume de atunci, cetățenii care s-au stabilit cu traiul peste hotare, mereu au trimis acasă un vot în susținerea parcursului nostru european, pro-occidental. Referendumul a fost salvat, totuși, în Republica Moldova. Doar democrația reprezentativă trebuie să-și asume responsabilitatea soluționării tuturor problemelor politice.
Deci, NU referendumurilor în Republica Moldova de aici încolo, pentru că au fost o lecție foarte amară! Referendumul a trecut la limită, iar procentajul răspunsurilor negative care se apropie la 50% va fi speculat, în continuare, de ruși, de oamenii rușilor care nu s-au terminat niciodată în statul de peste Prut. Din cauza acestui procentaj și vot negativ, am riscat să întoarcem Republica Moldova înapoi, cu un deceniu-două!”, consideră profesoara universitară din Chișinău.
În statul de peste Prut, plebisciturile nu sunt recomandate
„Dacă aruncăm o privire asupra primului tur la prezidențiale, Maia Sandu a acumulat 42%, iar mai jos de ea se aliniază toți candidații pro-ruși, toată cohorta de oameni ai Kremlinului. Pe parcursul a câtorva ani, ei au reușit să creeze în Republica Moldova, o rețea criminală, o corporație ilegală de finanțare a cetățenilor. Și cei 130 000 de cetățeni care activau în această rețea pentru bani, au votat NU la referendum. Dacă înmulțim această cifră cu patru-cinci sau chiar șase, vom căpăta cifrele obținute la referendum.
De aceea, în Republica Moldova, plebisciturile nu sunt recomandate. Este prima lecție. Cea ce-a doua lecție a recentului scrutin prezidențial este că liderii politici pro-occidentali nu trebuie să se joace cu jumătăți de măsură. Atunci când își propun vectorul pro-occidental, adică, european românesc, trebuie să scoată în prim-plan și vectorul anti-rusesc.
Războiul de agresiune, terorist din preajma statului nostru, pe care-l duce Rusia imperială a regimului lui Putin, este un motiv extrem de important pentru ca Republica Moldova să iasă imediat din CSI, imediat să introducă vize pentru toți cetățenii Rusiei care vor să pătrundă pe teritoriul nostru. Republica Moldova trebuie imediat să-și securizeze administrativ frontiera pe Nistru”, a menționat Ana Guțu.
Maia Sandu trebuie să-și concedieze consilierii pro-ruși, angajați la Președinția din Chișinău
Fostul secretar de stat al României este de părere că cei care neagă războiul terorist al Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să fie pedepsiți penal. „Cu atât mai mult liderii politici, care au discursuri de acest fel. Cei care își doresc colaborare cu Rusia tot trebuie să fie pedepsiți penal. Este imperios necesară adoptarea unei astfel de legi. PAS-ul Maiei Sandu poate să o facă, deocamdată, cât mai are 26 de deputați. Aceasta pentru că nu se știe ce se va întâmpla la alegerile din 3 noiembrie sau ceva mai târziu.
O altă lecție pentru Maia Sandu personal este să-și concedieze consilierii pro-ruși, care mișună la Președinția din Chișinău. Aceștia au convins-o să organizeze referendumul din 20 octombrie, fără să-i prezinte studii sociologice concludente, pentru a demonstra că acesta va trece cu un scor decent. Chiar dacă trece cu 51%, nu este o cifră îmbucurătoare. Mai cu seamă, în spiritul celei de-a treia lecții pentru ONG-urile care au primit extrem de mulți bani din fonduri europene, pentru a promova ideea europeană, pentru a face sondaje false. Altfel nu putem califica sondajele prezentate Maiei Sandu, cu o zi înainte de alegeri, potrivit cărora, figura cifra de 60%, în favoarea vectorului european, la referendum”, a relatat fostul secretar de stat.