Fostul procuror Mircea Negulescu a mințit sub jurământ

Fostul procuror Mircea Negulescu a mințit sub jurământMircea Negulescu, zis Portocală. Sursa foto: arhiva EVZ

Fostul procuror Mircea Negulescu a mințit judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție care soluționează dosarul de represiune nedreaptă în care a fost trimis în judecată alături de fostul șef DNA Ploiești Lucian Onea.

Nerguli la DNA Ploiești

Ex-procurorul Mircea Negulescu a fost dat afară din magistratură pentru abuzurile comise la DNA Ploiești. El a mințit judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție care l-au achitat în dosarul în care a fost trimis în judecată.

Negulescu este acuzat de represiune nedreaptă, participație improprie la infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare și instigare în formă continuată la comiterea, fară vinovăție, sub forma participației improprii, a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată, iar partenerul său, fostul șef DNA Ploiesti Lucian Onea, de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă și participație improprie la infracțiunea de inducere  în eroare a organelor judiciare.

Realitatea diferă de declarațiile lui Negulescu

Practic, una a spus inculpatul Mircea Negulescu în fața Completului de 3 judecători de la Înalta Curte (în prezent cauza este în pronunțare), alta s-a întamplat în realitate în legatură cu episoadele relatate de acesta la ICCJ. Lumea Justiției prezintă în ediția de astăzi o serie de înregistrari audio și declarații făcute de Negulescu la ICCJ care devoalează modul în care acesta a indus în eroare judecătorii instanței supreme.

Vlad Cosma/ Sursa foto: Arhiva EVZ

Înregistrările care aruncă în aer declarațiile lui Mircea Negulescu de la ICCJ sunt fragmente dintr-o înregistrare mai amplă, de 40 de minute, realizată în perioada aprilie-mai 2015, la Parchetul Curții de Apel Ploiești, de fostul deputat Vlad Cosma, acolo unde activa Negulescu la acea dată.

Mircea Negulescu „compunea” declarații

Dialogul arată cum procurorul Mircea Negulescu compunea, împreună cu polițistul judiciar Mihai Iuliano Iordache, o declarație atribuită fostului deputat PSD Vlad Cosma în dosarul privind pretinsa corupere a alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din 2014, pentru că aceștia să voteze cu Victor Ponta.

Totodata, Vlad Cosma primește indentitate de martor protejat (pe motiv că s-ar teme de fostul deputat Sebastian Ghiță, deși în niciun moment nu a cerut asta și în nicio clipă nu a afirmat că i-ar fi frică de Ghiță), fiind pus să semneze cererea cu mâna stângă.

Înregistrarea audio arată cum Mircea Negulescu pur și simplu inventează lucruri și cere ca în declarație să se precizeze și că alegătorii din Republica Moldova au primit bani. În ceea ce privește suma vehiculată în dosar, ca fiind cheltuită pentru coruperea alegătorilor, aceasta este umflată fară jenă de Negulescu la 400.000 de euro.

Nu in ultimul rând, înregistrarea dezvăluie că procurorul se coordona în permanență cu șeful DNA Ploiești, Lucian Onea. De altfel, Negulescu îl amenința înca din start pe Vlad Cosma, spunându-i că Onea stă cu ochii pe el ca pe butelie, și cerându-i să respecte planul pe care îl conveniseră.

 

Revista presei