Andreea Răducan, despre scandalul rentelor înghețate. Este o mare lipsă de respect

Andreea Răducan, despre scandalul rentelor înghețate. Este o mare lipsă de respectAndreea Răducan. Sursa foto Arhiva EVZ

Andreea Răducan se alătură sportivilor care cer deblocarea rentelor viagere, înghețate de Guvern la nivelul anului 2017. Scandalul rentelor viagere blocate de statul român la nivelul din 2017 încă n-a luat sfârșit. Joi, șefa ANS, Elisabeta Lipă i-a invitat la Agenție pe foștii sportivi care doresc să ridice oficial problema rentelor uitate de guvernanți.

Scandalul rentelor viagere continuă

Pe listă se află 597 de foști medaliați olimpici, mondiali și europeni care primesc lunar un bonus special din partea statului pentru performanțele din trecut, sume cuprinse între 3.493 lei și 16.635 lei. Este un calcul bazat pe un algoritm care ține cont de salariul mediu brut, ecuație blocată însă de Guvern la nivelul din 2017. Salariul mediu brut a crescut cu 131%, dar rentele au rămas înghețate.

Andreea Raducan

Andreea Raducan/ Sursa foto Arhiva EVZ

Andreea Răducan a spus că deblocarea acestor rente ar însemna un semn de respect față de foștii campioni și că nu România a inventat aceste rente.

Andreea Răducan cere deblocarea rentelor

„Deblocarea acestor rente în sensul actualizării lor ar însemna un semn de respect față de foștii campioni. Am reprezentat țara cu onoare și mândrie și ne-am câștigat acest drept prin trudă și sudoare. Sigur, probabil că sunt și oameni care spun că, oricum, e suficient cât încasăm la nivelul lui 2017. Și fac o comparație cu alții care au practicat sport și nu primesc nimic. Asta e adevărat! Dar exact prin aceste rente putem face diferențierea între cei care fac sport pentru plăcere și medaliații olimpici, mondiali sau europeni. Și, în plus, nu România a inventat aceste rente viagere”, a spus ea.

Andreea Răducan

Andreea Răducan/ Sursa foto Arhiva EVZ

Este o lipsă mare de respect

Fosta gimnastă a spus că este neplăcut să vezi cum sportivii care au luptat pentru România sunt ignorați. Răducan speră să se rezolve situația cât mai repede și să nu se ajungă în instanță.

„La noi, acest sistem a pornit prin implicarea fostului ministru Crin Antonescu într-un moment în care tot apăreau cazuri ale unor foști campioni ajunși într-un cadru de viață dificil. Era și este neplăcut să vezi oameni care au luptat pentru România, au devenit cei mai buni din lume la un moment dat și poate destinul i-a dus într-o situație sensibilă, tristă. Iar aceste rente au venit să îndrepte lucrurile în raport cu toți campionii”, a spus ea.

Fosta campioană a spus că sportivii cer doar ce merită, nimic în plus, și că este normal să fie recompensați pentru tot ce au făcut pentru România.

„Am crescut în România, m-au pregătit antrenori de aici. Și vreau să mă implic mai departe în astfel de proiecte, dar, pe de altă parte, vrem să vedem și noi că există respect real pentru foștii campioni. Azi, pare că nu mai sunt așa importanți. Dar ne străduim ca lucrurile să funcționeze în continuare pe bucățica noastră. Și cerem doar ceea ce merităm! Nimic în plus!”, a mai spus ea pentru GSP.

Revista presei