Armata cumpără vehicule amfibii de luptă. Când vor ajunge în România

Armata cumpără vehicule amfibii de luptă. Când vor ajunge în România Vehicule amfibie AAV Sursa foto: Wikipedia

Armata română va cumpăra 44 de vehicule amfibii de luptă care pot transporta și 25 de pușcași marini și grenade.Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atrbuire a contractului de achiziţie pentru 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7, din inventarul Infanteriei Marine a Statelor Unite ale Americii.

Armata cumpără vehicule amfibii de luptă

„În acest context, socilită aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7, din inventarul Infanteriei Marine a Statelor Unite ale Americii, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS), cu o valoare estimată, fără TVA, la 210 milioane USD”, se arată în document.

pirahnia

Sursa: MApN

CSAT a aprobat printr-o hotărâre memorandumul privind suplimentarea cantităţii de vehicule amfibii de asalt de tip AAV-7, „în care se menţionează faptul că urmează a fi întocmite documentele necesare solicitării aprobării prealabile a Parlamentului României, potrivit prevederilor art. 51 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022”.

Saur 2 n-a putut concura cu piața externă

În trecut industria română de apărare a cochetat cu un program amfibiu. Așa a apărut Saur. Dar Saur 2, chiar dacă a fost omologat, nu a putut concura cu piața externă, fiind inferior competitorilor. Ulterior Automecanica Moreni a dezvoltat un prototip Saur 3.

Saur2

Saur 2/ Sursa foto Youtube

În 2011 Ministerul Apărării din România și-a anunțat intenția de a achiziționa Saur 3 în programul național „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Achiziția nu s-a concretizat.

Alte achiziții făcute de România în trecut

Armata română a achiziționat, în tranșe începând din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC cu turelă cu mitralieră 12,7 mm pentru suma de 47 milioane de euro. Ulterior, în 2017, MApN a mai cumpărat 12 „derivate pe șasiu TBT 8×8 PIRANHA III C” pentru alte circa 42 de milioane de euro.

Toate transportoarele Piranha 3C sunt în dotarea Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova, condusă de România.

Piranha 3C este un transportor blindat și amfibiu, care poate transporta până la opt militari și cântărește circa 16 tone. Nivelul de protecție STANAG 4569 este de 3/3a/3b.

Revista presei