Coaliția guvernamentală s-a destrămat. Alegeri anticipate în Islanda

Coaliția guvernamentală s-a destrămat. Alegeri anticipate în Islanda Bjarni Benediktsson. Sursă foto: X.com

Duminică, coaliţia de guvernare formată din partide de stânga şi de dreapta din Islanda, aflată la putere din noiembrie 2021, s-a destrămat din cauza unor divergenţe politice care nu au putut fi rezolvate, a anunţat premierul Bjarni Benediktsson, potrivit relatărilor agenţiilor AFP, Reuters şi dpa.

Coaliția guvernamentală din Islanda s-a destrămat

Benediktsson, liderul Partidului Independenței (conservator), a declarat presei că divergențele majore de opinie în privința unor subiecte esențiale, cum ar fi politica externă, gestionarea solicitanților de azil și politica energetică, au agravat tensiunile din cadrul coaliției în ultimele luni. Aceste dezacorduri au dus în final la destrămarea guvernului.

Premierul a adăugat că urmează să se întâlnească luni cu președinta Islandei, Halla Tomasdottir, pentru a-i propune dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri legislative anticipate, care ar putea avea loc în luna noiembrie.

Guvernul de coaliție este format din trei partide

Coaliția de guvernare din Islanda include Partidul Independenței, condus de Bjarni Benediktsson, mișcarea de Stânga-Verzii și Partidul Progresist, o formațiune politică de centru-dreapta. Această alianță, însă, a fost marcată de tensiuni interne datorită diferențelor de opinie pe diverse teme politice.

Benediktsson a devenit premier în aprilie 2024, după ce fosta prim-ministră Katrin Jakobsdottir a demisionat pentru a candida la funcția de președinte al Islandei, o cursă electorală în care nu a reușit să obțină succesul dorit.

Bjarni Benediktsson

Bjarni Benediktsson. Sursă foto: stjornarradid.is

Vor avea loc alegeri anticipate în Islanda

Coaliția guvernamentală din Islanda, formată din trei partide și aflată la conducere din noiembrie 2021, s-a destrămat duminică din cauza divergențelor politice, a declarat premierul Bjarni Benediktsson. Ca urmare a acestei situații, vor fi organizate alegeri anticipate în luna noiembrie, transmite The Guardian.

„Există opinii foarte diferite … cu privire la chestiuni care variază de la politica externă la solicitanții de azil”, a declarat Benediktsson reporterilor, adăugând că se va întâlni cu președintele Islandei pentru a prezenta o propunere de dizolvare a parlamentului și alegeri parlamentare în noiembrie.

 

Revista presei