Dosarul de corupție de la Primăria Orhei. Trei persoane, plasate în arest la domiciliu, iar alta în arest preventiv
- Ana Munteanu
- 13 octombrie 2024, 19:31
Republica Moldova. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, s-au pronunțat duminică în privința plasării în arest a celor patru persoane reținute vineri pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor desfășurate la primăria Orhei. Potrivit deciziei instanței, trei învinuiți au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar un învinuit a primit 30 de zile de arest preventiv.
Cele patru persoane au fost reținute într-un dosar de corupere pasivă și finanțare ilegală a unei formațiuni politice.
Ședința a fost închisă
Magistrații au admis în totalitate demersul procurorilor. Ședința a fost închisă. Hotărârea a fost pronunțată public, în prezența presei.
Cele patru persoane nu au făcut declarații pentru mass-media.
Decizia magistraților poate fi atacată în termen de trei zile la Curtea de Apel Chișinău.
Descinderile la primăria Orhei
18 funcționari publici, printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați vineri de către ofițerii anticorupție. Acțiunile au fost desfășurate într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.
În urma descinderilor, patru persoane au fost reținute. Printre acestea nu se numără primarul și viceprimarul localității.
Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), în acest caz sunt implicate mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali. Aceștia, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane.
Mijloacele financiare ar fi fost primite inclusiv în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice. Acțiunile erau executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale.
Banii ar fi fost primiți de la persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat. Aceștia ar fi acționat în interesele unei formațiuni politice.
Primarul de Orhei, Tatiana Cociu, respinge acuzațiile
În urma perchezițiilor, primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, a comentat acțiunile ofițerilor CNA efectuate la primăria Orhei. Descinderile au avut loc și la ea în birou. Aceasta susține că atât în biroul ei, cât și în computerul din birou „nu a fost găsit nimic”, iar ei nu i s-au prezentat „acuzații”.
Primarul a respins acuzațiile. La fel, aceasta le-a calificat drept „presiuni politice în contextul alegerilor”.
De asemenea, ofițerii CNA au venit cu percheziții și în biroul închiriat de deputata Marina Tauber la Orhei. Aceasta a încercat să nu permită efectuarea perchezițiilor.
Centrul Național Anticorupție a anunțat că alte informații privind rezultatele perchezițiilor și sumele de bani depistate vor fi oferite ulterior.