Pelerinaj la Sfânta Parascheva. O zi de așteptare, la o coadă de șapte kilometri. Programul de luni, 14 octombrie

Pelerinaj la Sfânta Parascheva. O zi de așteptare, la o coadă de șapte kilometri. Programul de luni, 14 octombrie Pelerinaj Sf Parascheva. Sursă foto: basilica.ro

Pelerinajul Sf. Parascheva. Până în prezent, aproximativ 160.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflată la Catedrala Mitropolitană din Iași. În acest moment, peste 50.000 de credincioși se află încă la coadă, timpul de așteptare estimat fiind de aproximativ 20 de ore.

Pelerinajul Sfintei Parascheva. Aproximativ 160.000 de credincioși au ajuns la raclă

Conform informațiilor furnizate de jandarmi, până duminică după-amiază, aproximativ 160.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon, amplasate într-un baldachin special în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Fluxul continuu de pelerini marchează un moment important pentru credincioși, evenimentul atrăgând participanți din toate colțurile țării.

La ora 14.30, în aceeași zi, peste 50.000 de persoane încă se aflau la coadă, cu un timp estimat de așteptare de aproximativ 20 de ore. Rândul se întindea pe o distanță de peste șase kilometri, determinând închiderea mai multor artere din centrul orașului pentru a facilita buna desfășurare a evenimentului.

În ciuda frigului din timpul nopții, zeci de mii de credincioși au continuat să aștepte la rând pentru a se închina la moaște. Autoritățile anticipează o creștere semnificativă a numărului de pelerini în orele următoare.

Pelerinaj Sf Parascheva

Pelerinaj Sf Parascheva. Sursă foto: basilica.ro

Unde va fi organizată Sfânta Liturghie

Luni dimineață va avea loc Sfânta Liturghie pe un podium special amplasat pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, chiar în fața Altarului Catedralei Mitropolitane din Iași. Această slujbă este una dintre cele mai importante momente din cadrul sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva, la care participă numeroși credincioși din întreaga țară.

Pentru a facilita accesul vizual al pelerinilor, mai multe ecrane vor fi instalate în zona centrală a Iașiului, astfel încât toți cei prezenți să poată urmări desfășurarea slujbei oficiate la Catedrala Mitropolitană, chiar dacă nu se află în proximitatea altarului.

Manifestările religioase de luni vor atrage și atenția politică, întrucât mai mulți candidați la alegerile prezidențiale și-au anunțat prezența la eveniment. Printre aceștia se numără figuri politice proeminente, cum ar fi Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu, care vor fi prezenți la sărbătoarea religioasă.

 Pelerinajul Sf. Parascheva. Programul de luni, 14 octombrie

  • 7:00 - 9:00 - Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare
  • 9:30 - 12:30 - Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane)
  • 16:00 - 16:30- Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
  • 19:00 - 23:00- Slujba de Priveghere

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei