Misterul unui fenomen magnific: Ne așteaptă o perioadă tumultuoasă până la sfârșitul acestui an

Misterul unui fenomen magnific: Ne așteaptă o perioadă tumultuoasă până la sfârșitul acestui an Aurora boreală, Sursa Foto: Dreamstime

Aurora boreală a făcut deliciul celor ce s-au uitat la cer în 2024. În luna mai, cea mai puternică furtună solară din ultimii 21 de ani a declanșat aurora boreală, iar joi seara, culorile uimitoare au fost vizibile din nou, chiar și cu ochiul liber, pe tot mapamondul.

Aurora boreală va putea fi văzută încă mult timp de acum incolo

Condițiile care au dus la recentul val de activitate a aurorei boreale vor persista pentru multe luni de acum înainte, conform unui cercetător de la Centrul de Predicție a Vremii Spațiale.

Shawn Dahl, coordonator de prognoză la Centrul de Predicție a Vremii Spațiale, i-a spus producătorului executiv de emisiuni meteo de la CBS Boston, Terry Eliasen, că aurorele boreale au fost atât de intense în ultima vreme din cauza poziției soarelui în ciclul său de 11 ani. Dahl a spus că „suntem în mijlocul maximului solar.”

Asta înseamnă că Soarele este acum „învelit”  într-o masă răsucită de câmpuri magnetice puternice. Unele dintre acestea „sunt atât de localizate și intense încât se dezvăluie ca aceste grupuri de pete solare,” a spus el. „Aceasta este sursa unei serii de furtuni spațiale pe care le căutăm și le prezicem.”, continuă Dahl.

Cercetătorul a spus că acest ciclu solar a fost mult mai activ decât s-a anticipat inițial de un grup de experți în meteorologie.

„Ne așteaptă o perioadă tumultuoasă până la sfârșitul acestui an, pe tot parcursul anului viitor și chiar până în 2026, înainte ca lucrurile să înceapă să revină la minimul solar”, a spus Dahl.

Aurora boreală, un fenomen magnific

Ce a cauzat cea mai recentă erupție a aurorei boreale? Cercetătorul de laCentrul de Predicție a Vremii Spațiale a explicat că o ejectare coronală de masă „destul de semnificativă” de la Soare a lovit Pământul joi.

„A sosit cu o intensitate magnetică care este de aproximativ șase ori mai mare decât nivelul normal de fond care există în spațiu,” a spus el.

aurora boreala

aurora boreala / sursa foto: arhiva EVZ

Electronii de la soare interacționează cu câmpul magnetic al Pământului și colizionează cu diverse molecule din atmosfera noastră. Și, din cauza acelor interacțiuni, în cele din urmă lumina este eliberată. Și acea lumină este ceea ce vedem ca lumini nordice sau auroră," a spus Shawn Dahl.

Dahl a adăugat că luminile nordice de nivelul celor observate joi sunt „îngrijorătoare”, deoarece pot perturba temporar semnalele radio și de alimentare.

Impactul aurorei boreale asupra Pământului

O parte din munca sa este să anunțe din timp comunitatea satelitară, rețeaua de energie electrică din America de Nord, industria aviației și utilizatorii de GPS.

Au existat chiar îngrijorări că furtuna solară ar putea interfera cu răspunsul la uraganul Milton, a spus el.

„Cu toate eforturile de ajutor pentru uragane care au loc în prezent, am avut unele îngrijorări și am comunicat cu FEMA și chiar cu Casa Albă despre potențialul acestei furtuni,” a spus el.

Este puțin probabil ca aurora boreală să ofere un spectacol similar vineri, pentru că meteorologii spun că furtuna geomagnetică se estompează acum.

Revista presei