China și Rusia își trimit din nou bezele. Relația dintre Beijing și Moscova e tot mai strânsă

China și Rusia își trimit din nou bezele. Relația dintre Beijing și Moscova e tot mai strânsă China și Rusia. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Rusa

China a reafirmat că va avea relații mai strânse cu Rusia prin intermediul platformelor internaționale majore precum BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS). La un eveniment de celebrare a 75 de ani de relații diplomatice, consilierul de stat, Shen Yiqin, a vorbit despre disponibilitatea Chinei de a consolida cooperarea internațională și parteneriatele multilaterale, în special în cadrul Global South.

„Suntem pregătiți să purtăm cu mândrie steagul multipolarității, să apărăm echitatea și justiția internațională, să intensificăm cooperarea în cadrul platformelor internaționale, în special BRICS și SCO, să unim Sudul global și să contribuim la formarea unei comunități cu un curs unificat pentru umanitate”, a spus oficialul de la Beijing.

China și Rusia, colaborare din ce în ce mai strânsă

Observațiile făcute de Shen arată aplecare Chinei spre construirea unor legături multilaterale mai puternice. Ea a vorbit, de asemenea, despre importanța strategică a colaborării continue cu Rusia, menționând că cele două țări sunt unite în eforturile lor de a-și aprofunda în continuare parteneriatul. Shen a precizat: „Vom continua să aprofundăm cooperarea la scară largă cu prietenii noștri ruși pentru binele și în interesul revitalizării naționale a celor două țări. În conformitate cu acordurile la nivel înalt, în contextul celebrării celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice și a Anilor Culturii”.

Rusia, Putin, Xi Jinping

Sursa foto: Twitter

De asemenea, tot în acest context, oficialul chinez a reamintit, de asemenea, schimbul recent de mesaje de felicitare dintre președintele Xi Jinping și președintele Vladimir Putin, afirmând angajamentul ambelor națiuni pentru consolidarea relațiilor bilaterale, conform bitcoin.com.

După felicitările dintre cei doi lideri, presa de la Beijing a titrat că „Xi Jinping este pregătit să i se alăture lui Putin pentru a dezvolta constant cooperarea pragmatică mondială dintre două ţări". Teoretic, chinezii s-au ținut departe de conflictul din Ucraina, dar statele occidentale au acuzat că Beijingul ajută Kremlinul „pe sub masă”.

Revista presei