Se schimbă diplomele universitare. Ce îi așteaptă pe studenți

Se schimbă diplomele universitare. Ce îi așteaptă pe studenți Licență. Sursa foto Facebook

Studenții care încep în acest an facultatea vor primi la absolvire diplome universitare care conțin și un cod QR, prin care se confirmă autenticitatea acestora, potrivit unei hotărâri publicare marți în Monitorul Oficial.

Hotărârea de Guvern 1.225/2024, aplicabilă deja, stabilește tipurile de conținut și formatul actelor de studii și al suplimentului Europass la diplomă ce se vor elibera absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 - 2025.

Recunoașterea studiilor

Sursa foto: Aprescindere | Dreamstime.com

Diplome universitare cu cod QR

O noutate adusă de actul normativ recent este că diplomere care se vor elibera absolvenților învățământului superior înmatriculați în anul I de studii în acest an universitar vor conține un cod QR. Acest cod QR va conține un identificator unic specific fiecărui act de studii care se eliberează absolvenților, iar prin scanarea acestuia se va confirma autenticitatea documentului. Studenții nu vor mai putea falsifica diplomele universitare.

diploma

Sursa Foto -Dreamstime

Se vor întocmi în limba română și engleză

Hotărârea prevede că actele de studii, dar și suplimentul Europass, care va fi eliberat absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 – 2025, se vor întocmi atât în limba română, cât şi în limba engleză. Același document stabilește tipurile de conținut și formatul actelor de studii universitare, adică ale diplomei de absolvire (ciclul scurt), de licență, de inginer, de inginer, de arhitect, de master, de doctor.

Cei care își falsifică diplomele vor fi sancționați

Anul acesta, USR a depus, la iniţiativa deputatei Oana Ţoiu, un proiect de lege prin care angajaţii care au obţinut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să trebuiască să returneze foloasele necuvenite, iar instituţiile publice care le-au plătit să fie obligate să recupereze sumele.

„În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat şi de licenţă au fost desfiinţate de instanţele judecătoreşti. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desfiinţarea a 43 de diplome de bacalaureat şi a 24 de diplome de licenţă”, explică reprezentanții USR.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei