Când va lovi uraganul Milton Florida

Când va lovi uraganul Milton Florida Uragan. Sursă foto: Freepik

Oficialii americani avertizează cu privire la impactul potențial amenințător de vieți al uraganului Milton, în timp ce acesta se îndreaptă spre coasta statului Florida.

Uraganul Milton, la doar două săptămâni după Helene

Uraganul Milton este una dintre cele mai puternice furtuni care s-au format în Atlanticul de Nord în ultimii ani. Acesta vine la doar două săptămâni după ce uraganul Helene a provocat pagube substanțiale în SUA.

Centrul Național pentru Uragane (NHC) se așteaptă ca Milton să ajungă la uscat ca un „uragan extrem de periculos” în statul american Florida miercuri noaptea.

Uraganul ar putea lovi în apropierea orașului Tampa, a cărui zonă metropolitană mai largă are o populație de peste trei milioane de oameni.

Meteorologii avertizează cu privire la ploi torenţiale, inundaţii fulgerătoare, vânturi puternice şi posibile valuri de furtună - care apar atunci când apa se deplasează spre interior de pe coastă.

Specialiștii mai spun că Milton ar putea fi cea mai gravă furtună care a lovit zona în aproximativ un secol - cu un val de 3-4,5 metri posibil și precipitații localizate de până la 300 de cm.

Unde este uraganul Milton - și care este traiectoria lui

Milton a devenit duminică un uragan de categoria 1 și s-a deplasat constant spre est, prin Golful Mexic, după ce a trecut pe lângă peninsula Yucatan din Mexic.

Acesta a suferit o intensificare explozivă într-o perioadă de 24 de ore, culminând cu rafale susținute de vânt de peste 320 de kilometri pe oră. Așa că uraganul Milton a fost plasat în cea mai puternică categorie, - cinci - deși a variat în intensitate.

Uraganul a scăzut în intensitate, marți, înainte de a reveni la categoria cinci, iar oficialii au avertizat că s-ar putea dubla ca forță înainte de a lovi Florida, miercuri.

Miezul uraganului este de așteptat să treacă peste centrul Floridei, fiind așteptată o mare furtună de-a lungul unei părți a coastei statului.

Într-o actualizare de marți seara, NHC a spus că uraganul s-a înclinat spre sud, ceea ce i-a determinat pe meteorologi să-i modifice ușor traseul estimat.

Chiar și cele mai precise prognoze au de obicei o marjo de eroare de 100 de kilometri atunci când furtuna este la 36 de ore distanță, au mai spus meteorologii.

Milton urmează să traverseze peninsula înainte de a ajunge în Oceanul Atlantic.

Uraganul Hurricane

Uraganul Hurricane. Sursa foto Youtube

Unde sunt zonele de evacuare din calea uraganului Milton

Locuitorilor din Florida li s-a spus să se pregătească pentru cel mai mare efort de evacuare al statului din ultimii ani, guvernatorul Ron DeSantis avertizând că un „monstru” este pe drum.

Majoritatea județelor se află în stare oficială de urgență, iar evacuările au fost ordonate de-a lungul coastei de vest a statului Florida.

Autoritățile de gestionare a dezastrelor au emis o listă și o hartă a ordinelor de evacuare. Mai multe adăposturi mari au fost pregătite ca ultimă soluție pentru cei blocați.

Aeroporturile din calea uraganului Milton au anunțat închideri și au fost observate cozi de trafic pe măsură ce oamenii încep să-și părăsească casele.

Ce este un uragan de categoria cinci

Uraganele de categoria cinci sunt considerate „catastrofale” de către NOAA. Acestea vin cu viteze ale vântului mai mari de 250 km/h și pot provoca „daune foarte grave și extinse”.

Agenția guvernamentală americană îndeamnă la „evacuări masive” în zonele rezidențiale din apropierea țărmurilor, deoarece un uragan de categoria cinci poate provoca, de asemenea, valuri de furtună care depășesc 5 metri și distrug multe case.

Copacii și stâlpii electrici pot fi, de asemenea, doborâți, provocând izolarea zonelor rezidențiale și întreruperi îndelungate de curent. NOAA spune că zonele afectate pot rămâne nelocuite săptămâni sau luni, potrivit BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei