Fără social-media pentru minorii sub 14 ani. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
- Cristian Raducanu
- 26 martie 2024, 10:46
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a semnat un proiect de lege prin care minorii sub 14 ani nu vor mai avea acces la platformele de socializare. Cei peste 14 ani vor avea nevoie de accesul părinților. Inițiatorii proiectului speră că astfel copii vor fi protejați în fața riscurilor online.
Ron DeSantis interzice Facebook și Meta pentru minorii sub 14 ani
Prin urmare, conturile copiilor sub 14 ani ar urma să fie închise. La fel și cele ale minorilor care nu au acordul părinților. Proiectul de lege semnat de Ron deSantis impune platformelor de socializare să introducă un nou sistem de verificare pentru a depista utilizatorii minori.
Anterior, republicanul Ron DeSantis a repsins în luna februarie un proiect de lege care interzicea complet accesul minorilor sub 16 ani pe rețelele de social media. Noul proiect le va permite părinților să-și dea acordul pentru ca minorii mai mari să poate beneficia în continuare de platformele de socializare. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
„Social media dăunează copiilor într-o varietate de moduri”, a declarat DeSantis. Guvernatorul a mai precizat că legislația „oferă părinților o mai mare capacitate de a-și proteja copiii”. Autorii proiectului legislativ au declarat că noile modificări legislative va pune punct efectelor nocive generate de rețelele de social media asupra copiilor care folosesc peste măsură astfel de conturi și care pot dezvolta anxietate, depresie sau alte boli mintale din cauza dependenței de rețelele de socializare.
Companiile Big-Tech protestează
Pe de altă parte, contestatarii proiectului de lege au precizat că se încălcă prevederile primului amendament din legea fundamentală a țării, referitor la libertatea de exprimare. Totodată, criticii au mai opinat că părinții sunt cei care ar trebui să decidă cu privire la prezența online a copiilor, și nu guvernul.
Meta, compania care deține Instagram și Facebook, s-a opus legislația. Compania Big-Tech a susținut că proiectul de lege semnat de guvernatorul Ron DeSantis limitează puterea decizională a părinților. Totodată, compania deținută de Zuckerberg susține legislația federală, care impune magazinelor de aplicații online să asigure părinților posibilitatea de-ași da acordul cu privire la programele descărcate de copii.
Ron DeSantis nu face referire la site-uri și aplicații care permit schimbul de mail-uri
Actul normativ nu precizează în mod expres o platformă de socializare anume. Însă, corpul legii face referire la site-urile care promovează „derularea infinită (swipe), afișează măsurători de reacție, cum ar fi like-urile, prezintă videoclipuri cu redare automată și dispun de live-streaming și notificări push.”
Cu alte cuvinte, amendamentul semnat de guvernatorul DeSantis nu face trimitere la site-urile și aplicațiie care permit doar schimbul de mail-uri. În schimb, măsura impune companiilor social-media să elimine complet informațiile personale colectate de pe conturile închise.
De asemenea, oferă părinților posibilitate de a se îndrepta, în instanță, împotriva companiilor care nu șterg datele personale colectate de pe conturile închise. Primul stat american care a regelmentat accesul copiilor la rețelele de socializare a fost Utah, în martie 2023, după care au urmat Arkansas, Louisiana, Ohio și Texas, informează Reuters.