Serviciul la stat, preferatul românilor. Românii cred că la privat s-ar câștiga mai mult

Serviciul la stat, preferatul românilor. Românii cred că la privat s-ar câștiga mai mult Angajați. Sursă foto: Unsplash

Un studiu al  Centrul de Formare APSAP, arată că patru din zece români preferă să lucreze la stat, iar 56% dintre cei angajaţi în sectorul public au vârsta cuprinsă între 45 şi 65 ani.

Mai mult de 60% dintre români preferă să lucreze în companii private

Mai mult de jumătate dintre români preferă să lucreze în sectorul privat, în timp ce aproximativ 40% optează pentru sectorul public. datele provin dintr-un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, furnizor de cursuri de formare profesională din România.

Majoritatea românilor consideră că salariile ar fi mai mari în companiile private, conform aceluiși studiu, deși statisticile oficiale arată că salariile bugetarilor sunt mai mari decât

”Aproape 60% dintre români preferă să lucreze în sectorul privat, în timp ce aproximativ 40% optează pentru cel public”, arată studiul APSAP.

Tinerii predomină în sectorul private

Tinerii predomină în companiile private, 82% dintre respondenţi având vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani.

“Din totalul de 1.205 de respondenţi care lucrează în sectorul privat, 61% nu şi-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu îşi doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt şi mai apreciaţi de angajatori şi mai motivaţi să îşi depăşească limitele profesionale, comparativ cu angajaţii din sectorul public.”, declară Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP.

Timpul de lucru, unul din criteriile de angajare

Conform aceluiași studiu, companiile private angajează mai muți tineri, iar cea mai mare temere este cea a timpului de lucru.

„Totodată, sectorul privat angajează mai mulţi tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaţilor este aceea de a nu mai avea timp pentru viaţa personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, punctează preşedintele Centrului de Formare APSAP

Datele oferite de Balanţa Forţei de Muncă la 1 ianuarie 2022, arată că populaţia ocupată civilă era de 7,6 milioane persoane, dintre care 5,5 milioane erau salariaţi.

Angajați

Angajați. Sursa foto: Pixabay

Peste 3,5 milioane de salariaţi lucrauîn 2022, în sectorul serviciilor. Tot atunci, peste 1,85 milioane de persoane activau în domeniul construcţiilor.

Salarii mai mari în companiile private

Centrul de Formare APSAP susține că salariile mai mari ar fi câştigate de cei din sectorul privat, afirmație contrazisă de statisticile oficiale. De exemplu, susțin autorii studiului, din totalul persoanelor care câştigă peste 12.000 lei, 76% ar fi din sectorul privat.

Situaţii asemănătoare sunt înregistrate şi în cazul intervalelor de salariu 10.000-12.000 lei (55% din privat şi 45% din public), iar la intervalul 7.500-10.000 lei, 52% sunt din sectorul privat şi 48% din sectorul public.

În ceea ce priveşte investiţia în materie digitală, în sectorul privat 23% dintre respondenţi consideră că organizaţia din care fac parte investeşte considerabil în acest aspect, faţă de 20% în sectorul public.

Cursuri de formare profesională mai multe în sistemul de stat

Angajaţii din sectorul public au fost cei care au participat în număr mai mare la cursuri de formare sau perfecţionare. De exemplu, în sectorul privat, doar 19% dintre participanţi au urmat 2-4 cursuri, în timp ce în sectorul public, procentul este mai mare, respectiv peste 24%.

“Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecţionare ar putea fi faptul că doar 31% dintre respondenţii din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanţare pentru aceste programe. În comparaţie, în sectorul public, peste 50% dintre respondenţi beneficiază de finanţare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecţionare. Acest lucru indică o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul şi susţinerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive şi de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, explică Bogdan-Costin Fârşirotu.

Flexibilitatea programului și nevoia de recunoașterea profesională, criterii de motivare

Angajaţii se simt motivaţi de flexibilitatea programului şi echilibrul dintre viaţa personală, atât în sectorul privat cât și cel public, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%.

Pe locul doi regăsim nevoia de recunoaştere şi apreciere din partea colegilor şi a conducerii. Aici avem un procentaj egal, respectiv 30%, atât pentru sectorul privat, cât şi pentru cel public.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei