PNL despre moțiunea de cenzură a USR: Altfel se fac lucrurile

PNL despre moțiunea de cenzură a USR: Altfel se fac lucrurile Ionuț Stroe. Sursa foto: Facebook/ Ionuț Stroe

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat marți că moțiunea de cenzură propusă de USR împotriva Guvernului este sortită eșecului, considerând că nu există șanse reale ca aceasta să treacă. 

El a subliniat, de asemenea, că PNL nu va impune nicio direcție de vot parlamentarilor săi în legătură cu această inițiativă.

Poziția PNL în fața moțiunii de cenzură a USR: Altfel se fac lucrurile

„Nu se va da nicio directivă. Orice om raţional, cu atât mai mult politicieni responsabili, ştie foarte clar că un asemenea demers nu are nicio şansă de reuşită şi, mai mult decât atât, hai să ne aducem aminte - în 2021, când USR ne-a trimis în această situaţie prin a face acest compromis politic cu PSD, la vremea respectivă au plecat de la guvernare, au abdicat de la responsabilitatea asumată în momentul în care au construit un guvern alături de noi şi au semnat chiar o moţiune de cenzură atunci chiar împreună cu cei de la AUR. Dacă cer responsabilitate, dacă îşi doresc raţiune şi seriozitate, altfel se fac lucrurile", a declarat Stroe, la sediul central al PNL.

Ionuț Stroe

Ionuț Stroe. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PNL și-ar fi dorit un dialog înainte de acest demers 

Ionuț Stroe a subliniat că orice inițiativă de acest tip ar fi trebuit să fie precedată de un dialog corespunzător între părțile implicate. El consideră că un demers serios și rațional necesită o pregătire adecvată prin discuții înainte de a fi pus în aplicare, pentru a asigura o abordare echilibrată.

În contextul actualei campanii electorale, Stroe a remarcat că mulți politicieni tind să adopte comportamente determinate de presiunea electorală, deși ar fi necesar mai multă responsabilitate. El a accentuat că lupta împotriva PSD trebuie să fie una bazată pe acțiuni concrete și responsabile, depășind nivelul simplu al declarațiilor politice.

„Doamna Lasconi are încă posibilitatea de a onora invitaţia la dialog pe care i-am lansat-o acum ceva vreme şi bineînţeles un asemenea demers să-l discutăm dacă este cazul. Cred că orice om raţional, cu atât mai mult un partid responsabil ştie foarte bine că într-o lună şi jumătate - două luni de zile nu poţi nici măcar constitui o majoritate parlamentară, dar să schimbi un guvern sau investeşti unul nou. Noi spunem că mai degrabă discuţii serioase şi aplicate ar trebui să vizeze viitorul, perspectivele politice, o eventuală construcţie pe care o putem face în viitor", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

USR vrea să inițieze o moțiune de cenzură 

Elena Lasconi, președinta USR, a declarat marți intenția de a depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD. Ea a făcut un apel către Nicolae Ciucă, președintele PNL, solicitându-i să susțină această inițiativă, chiar dacă în actualul executiv se regăsesc și miniștri din partea PNL.

„Am cunoscut mii de soldaţi, am fost şi în teatrul de operaţii din Afganistan şi sunt mândră de militarii noştri. Sunt pricepuţi şi curajoşi. Domnul Ciucă e politician si vrea să ajungă primul ostaş în fruntea ţării. Hai să vedem cât curaj aveţi, domnule Ciucă! Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moţiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu.

Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii. Haideţi cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a spus Lasconi într-un mesaj video postat pe Facebook

Declarația Elenei Lasconi a urmat anunțului lui Nicolae Ciucă, care a comunicat ruperea alianței dintre PNL și PSD, dar a precizat că PNL va continua să participe la guvernare pentru a evita „escaladarea abuzurilor”. 

Decizia de a pune capăt colaborării cu PSD a fost luată după ce Curtea Constituțională a motivat anularea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, iar PNL a acuzat că PSD ar fi influențat această hotărâre.

 

Revista presei