Ion Cristoiu: Toată lumea vorbește despre alegerile pentru Cotroceni. La Guvern e miza cea mare. Video

Ion Cristoiu: Toată lumea vorbește despre alegerile pentru Cotroceni. La Guvern e miza cea mare. Video Guvernul României. Sursă foto: Facebook

Cazul recent Diana Șoșoacă - CCR aduce din nou în atenția publicului alegerile pentru președinția României. Este vorba despre un subiect ce are parte de o mare popularitate în spațiul mediatic din țara noastră. Iar Ion Cristoiu, scriitor și publicist, spune că este doar o „iluzie”. Acesta este de părere că se pune prea mult accent pe cine va ajunge la Cotroceni în această iarnă și că alegerile parlamentare sunt cu totul ignorate.

În urma alegerilor parlamentare se va forma un nou guvern. Ion Cristoiu declară faptul că se simte deja în aer schimbarea. Scriitorul crede că această formulă din prezent, coaliția dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat nu ar mai reprezenta neapărat viitorul Executiv al României. Ion Cristoiu a fost prezent luni, 7 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”.

Parlamentarele, sub lupa lui Cristoiu

Publicistul specifică faptul că cele întâmplate recent, respingerea CCR pentru Diana Șoșoacă de a candida la președinție ar putea afecta alegerile pentru Cotroceni. Voturile ce i-ar fi revenit ei ar urma să se ducă către alt candidat și să schimbe cumva ordinea de după închiderea urnelor din turul întâi. Însă, mai mult decât atât, această situație va avea un impact semnificativ asupra alegerilor parlamentare, de pe data de 1 decembrie.

Ion Cristoiu spune că, din nou, votul va fi folosit ca protest. Și că și mai mulți admiratori ai Dianei Șoșoacă vor ieși atunci să pună ștampila de vot pe partidul condus de ea la aceste alegeri. „Președintele nu contează așa de mult anul acesta. Oricine ar fi, nu am așteptări prea mari. De la Iliescu și până la Iohannis, toți au făcut la fel. Însă, de urmărit acum cine și ce scor va obține la parlamentare. Și nu înțeleg de ce toată lumea vorbește despre alegerile pentru Cotroceni. La Guvern e miza cea mare”.

Visul de a obține majoritatea

În concepția lui Ion Cristoiu, niciun partid nu va obține majoritatea, adică 50% plus unu, pentru a forma singur un nou guvern. De aceea, va fi nevoie din nou de coaliții și înțelegeri. „Potrivit sondajelor, PSD ar urma să obțină la aceste alegeri în jur de 30%, cel mai mare scor. Este limpede, are nevoie de alt partid sau chiar de două pentru a forma un guvern. Către cine se îndreaptă?”, se întreabă scriitorul. Acesta amintește apoi că în spațiul mediatic s-a vorbit deja că cele întâmplate în cazul Diana Șoșoacă ar urma să plaseze Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pe poziția de singurul partid naționalist.

„Am spus-o și o mai spun. Nu doar George Simion lucrează pentru a face AUR un partid frecventabil, ci și ceilalți. S-au luptat să-i facă extremiști în iunie să nu ia un scor mare la europarlamentare și se luptă acum să regleze situația. Au nevoie de asta, e o strategie”, adaugă publicistul în cadrul podcastului „Hai LIVE”.

Revista presei