Unul dintre cei considerați ostatici, ucis de palestinieni acum un an

Unul dintre cei considerați ostatici, ucis de palestinieni acum un an Idan Shtivi / sursa foto: Times of Israel

Unul dintre israelienii considerați ostatici a fost, de fapt, ucis de teroriștii palestinieni în masacrul din 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, cu nenumărate violuri, mutilări, profanări de cadavre și luarea a peste 150 de ostatici.

Era numărat la ostatici, dar era mort de un an

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au anunțat că ostaticul Idan Shtivi a fost declarat mort, pe baza unor noi informații. Moartea sa a fost anunțată luni de Forumul Familiei Ostatice.

IDF spune că a informat, ieri, familia lui Shtivi că, pe baza noilor constatări, armata a ajuns la concluzia că acesta a fost ucis în timpul atacului din 7 octombrie asupra festivalului de muzică Nova și că trupul său a fost ținut în Gaza.

Cum s-a aflat despre moartea lui Idan Shtivi

IDF mai spune că „decizia de a-l declara mort s-a bazat pe informații care au fost confirmate de un grup de experți de la Ministerul Sănătății, împreună cu participanți ai Ministerului Afacerilor Religioase și ai Poliției Israelului”.

„IDF operează cu o serie de metode pentru a încerca să culeagă informații despre ostaticii din Gaza”, mai spune armata din Israel.

Trupul soldatului mort a rămas în Gaza, potrivit Times of Israel.

IDF a confirmat, de asemenea, că 34 dintre cei 97 de ostatici răpiți în Gaza pe 7 octombrie sunt morți.

israel_afis_ostatici

Israel. Afiș cu ostaticii capturați de Hamas sursa: instagram Guvern Israel

Dispute politice legate de ostatici

Reamintim că problema ostaticilor a fost una dintre cele mai dificile pentru actuala conducere a statului Israel și a premierului Benjamin Netanyahu. Mulți dintre ostatici au fost uciși de teroriștii palestinieni în timp ce se aflau în captivitate, unii chiar înainte ca forțele armate ale Israelului să ajungă la ei pentru a-i salva. Alții au reușit să fie eliberați.

Dar familiile celor despre care se credea că au fost luați ostatici, ajutate și, probabil instigate de partidele sau politicienii de opoziție, au organizat ample manifestații în Israel, în ultimul an. Protestatarii au cerut încetarea războiului antiterorist desclanșat de IDF în Gaza, după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, în schimbul eliberării ostaticilor.

În septembrie, Yair Lapid, liderul opoziției israeliene, alături de familiile ostaticilor, a solicitat grevă generalî în Israel pentru a presa Guvernul să negocieze cu teroriștii palestinieni în vederea eliberării ostaticilor reținuți în Fâșia Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei