Iranul cere ajutor Rusiei, în plin conflict cu Israelul. Teheranul caută aliați solizi

Iranul cere ajutor Rusiei, în plin conflict cu Israelul. Teheranul caută aliați solizi Sursa foto: Facebook/ Israel si Iran

Iranul se pregătește pentru un posibil atac din partea Israelului ca reacție la recentul atac cu rachete lansat asupra teritoriului său. Potrivit unei reportaj publicate de ziarul american The New York Times, Iranul a solicitat ajutor din partea Rusiei, în special în ceea ce privește cooperarea cu serviciile de informații și datele prin sateliți. Informația a fost furnizată de doi oficiali iranieni care nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect.

Iranul se teme de reacțiile interne și de o posibilă escaladare

În timp ce regimul iranian se așteaptă la represalii din partea Israelului, există o preocupare tot mai mare în rândul cetățenilor iranieni cu privire la o posibilă escaladare a conflictului.

Multe voci din interiorul țării subliniază că nu doresc un război cu Israelul sau Statele Unite, având deja de înfruntat provocări semnificative din cauza unei economii fragile, a sancțiunilor impuse de SUA și a problemelor interne legate de corupție și represiune.

Israelul ar planifica atacuri asupra instalațiilor nucleare iraniene

La începutul săptămânii trecute, Iranul a lansat un atac masiv cu aproape 200 de rachete balistice către Israel. Acest atac a fost interceptat cu succes de forțele israeliene și distrugătoarele americane aflate în zonă. Iranul a justificat acest atac ca fiind o reacție la eliminarea liderilor Hamas și Hezbollah, ceea ce a dus la amenințări din partea Israelului de a se răzbuna.

Avertisment din Rusia

Rachete balistice iraniene Sursa foto: Wikipedia

Se raportează că autoritățile israeliene ar putea planifica atacuri asupra instalațiilor nucleare sau petroliere iraniene.

În concluzie, relațiile dintre Iran și Israel continuă să se degradeze, iar apelurile pentru ajutor din partea Rusiei sugerează o posibilă intensificare a confruntărilor regionale, cu implicații semnificative pentru securitatea națională a ambelor părți.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei